Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η Αρκτική σε πεδίο μέγιστου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος,καθώς ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της κινητοποιεί αντανακλαστικά ανταγωνισμού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Η κυματική ενέργεια εκμεταλλεύεται διαφορετικούς τύπους θαλάσσιας ροής - παλίρροιες,ρεύματα,οσμωτική πίεση...

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

10 χρήσιμες πρακτικές συμβουλές μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση της βενζίνης και άρα και τις δαπάνες σου!!

31/1/12

Οι πρασινες σχολες - Προπτυχιακα αει και τει

Το μέλλον ανήκει στα «green boys»
Σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση εξασφαλίζουν πλέον οι ειδικότητες της πράσινης οικονομίας.




«Αν και τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για σπουδές σε θέματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη φαίνεται ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση για τη σύνδεση αυτών των σπουδών με την αγορά εργασίας», λέει ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός- ερευνητής σε θέματα εκπαίδευσης και προσθέτει: «Παράλληλα, η ενημέρωση των υποψηφίων για τις σπουδές περιβάλλοντος, για τα υπάρχοντα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι και αυτή ελλιπής, με αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να επιλέγονται ακόμη από μικρό αριθμό υποψηφίων».

Οι προοπτικές 

Ωστόσο, οι Σχολές με αντικείμενο σπουδών το περιβάλλον αυξάνονται. Όπως λέει ο κ. Κάτσικας, «αρκετά είναι τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παρέχουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, οργανικά απόβλητα) και στοχεύουν αφενός στη μελέτη περιβαλλοντικών προβλημάτων με έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με ενεργειακές εφαρμογές και αφετέρου σε θέματα που αφορούν την ορθολογικότερη χρήση ενέργειας με την παράλληλη μελέτη εναλλακτικών, μορφών ενέργειας».
Πάντως, η περίπτωση του κ. Μπούρα επιβεβαιώνει τη διαπίστωση του κ. Κάτσικα ότι, παρά το άλμα στις πράσινες σπουδές, η ενημέρωση των υποψηφίων για τα υπάρχοντα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ελλιπής. «Εκτός από τη Σχολή μου, χρειάστηκε η βοήθεια του πατέρα μου που είναι μηχανολόγος και μου έδειξε τον δρόμο για να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα. Το επόμενο βήμα ήταν να επισκεφθώ μια έκθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κομοτηνή, πριν από δύο χρόνια», λέει ο κ. Μπούρας. «Με έκαναν να σκεφθώ το απλό: περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο οι ακτίνες του ήλιου ζεσταίνουν τη χώρα. Αυτές οι δεσμίδες φωτός, αν γίνουν ηλεκτρική ενέργεια, τότε μπορούν να δώσουν 4.500 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη Σχολή μάθαμε τη φράση “Άνθρωπος και πλανήτης, κέρδος και για τους δύο” και αυτό έγινε οδηγός μου», καταλήγει.
Στροφή στις πράσινες σπουδές διαπιστώνει και ο Μιχάλης Γεωργόπουλος και εξηγεί πως εκτός από τις επαγγελματικές προοπτικές, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για καλό σκοπό 

«Η πράσινη ενέργεια βοηθάει και στην αποκέντρωση», λέει χαμογελώντας ο Μιχάλης Γεωργόπουλος, εξηγώντας πως τα περισσότερα πάρκα γίνονται εκτός των μεγάλων πόλεων. «Πριν από τέσσερα χρόνια δεν ήξερα ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με τον κλάδο, αλλά “τσίμπησα” όταν άκουσα τι σημαίνει πράσινη ενέργεια και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα μπορώ να έχω μια καλή δουλειά με ποιότητα ζωής, περισσότερη οικονομία και καθαρότερο περιβάλλον».
Στη χώρα μας τα βήματα που γίνονται στον συγκεκριμένο κλάδο είναι αργά αλλά σταθερά λέει η Ελένη Αποστολίδου, καθηγήτρια στο ΤΕΙ Καβάλας με ειδίκευση στα φωτοβολταϊκά συστήματα. «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλά Τμήματα έχουν εντάξει τον ενεργειακό τομέα στην εκπαίδευσή τους. Μόνο από το δικό μας Τμήμα αποφοιτούν κάθε χρόνο 50 φοιτητές, οι οποίοι απασχολούνται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια». 
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • Άγνωστες παραμένουν οι σπουδές περιβάλλοντος, παρά τη ζήτησή τους στην αγορά εργασίας
  • 100.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έως το 2020 σε τομείς που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenpeace

«Η αγορά διψάει για περιβαλλοντικές ειδικότητες»
  • 7.650 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στην αιολική ενέργεια τα επόμενα 10 χρόνια
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ανεργίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κιρκίτσος. «Η ανάπτυξη σε τομείς γύρω από το περιβάλλον έχει αρχίσει να παίρνεις τις διαστάσεις που πρέπει. Οι έρευνες και οι μελέτες που έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές ειδικότερα για τη χώρα μας». Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Κιρκίτσος, «η πράσινη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Ασχολείται με τον τομέα της γεωργίας, των μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, στους οποίους μπορούν να γίνουν δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις». Το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, εξηγεί ο κ. Κιρκίτσος, μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και πρωτοβουλίες, είναι τεράστιες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας, γεγονός που εξηγεί αλλά και ενισχύει τη στροφή προς την επιλογή σπουδών προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. «Ολοένα περισσότεροι ειδικοί συντάσσονται με την άποψη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συνυπάρξει με την ανάπτυξη, δίνοντας το καλύτερο αντίδοτο στην οικονομική κρίση», τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος των εκστρατειών της WWF.
Στοχευμένες επενδύσεις 

Σύμφωνα με τον κ. Πληθάρα, «θα πρέπει να δοθούν μαζικές δημόσιες επενδύσεις στα πράσινα έργα. Για παράδειγμα, είναι ανάγκη να μπουν όλοι οι εμπορικοί κλάδοι σε διαδικασία περιορισμού του CΟ2 και σε μια λογική εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε μια κινητικότητα, τονώνεται η παγκόσμια οικονομία με δράσεις και ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Σε πολλές περιπτώσεις δε, σύμφωνα με τον κ. Πληθάρα, τα νούμερα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά αφού στους τομείς της πράσινης ενέργειας η αγορά εργασίας αυξάνεται σε σχέση με τη συμβατική ενέργεια. «Π.χ. μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια δημιουργεί περίπου 75 θέσεις εργασίας ανά τεραβατώρα(ΤWh), η αντίστοιχη παραγωγή από φωτοβολταϊκά θα είναι 50.000 θέσεις εργασίας». Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, που οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι μονόδρομος όχι μόνο ως προς την προστασία της περιβάλλοντος αλλά και ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας, καλύπτονται πια από εξειδικευμένους επιστήμονες αφού όπως τονίζει ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Σπύρος Μιχαλούλης «τα περισσότερα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν βάλει ήδη δίπλα στον τίτλο τους την λέξη “περιβάλλον”».
Όπως τονίζει ο κ. Πληθάρας, όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν και να εργαστούν σε τομείς που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξασφαλίσει θέσεις εργασίας. «Πολλοί τομείς του Δημοσίου τομέα έχουν ανοίξει ειδικότητες οι οποίες συνδέονται με το περιβάλλον. Οι περισσότεροι νέοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η εργασία τους αν προκύψει μέσα από πράσινες σπουδές δεν έχουν μόνο μια ακτιβιστική δράση, αλλά και διασφαλισμένη επαγγελματική σταδιοδρομία». 



Πηγή:tanea.gr  


30/1/12

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 3.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την επιβολή τέλους ρύπανσης στα υπερήλικα και ρυπογόνα αυτοκίνητα, προκειμένου να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, προτείνει στο πόρισμα της η επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.


 Η επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα να επιδοτούνται οι αγοραστές τέτοιων οχημάτων με ποσό ίσο με το 10 % της τιμής τους και με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για τα υβριδικά και 5.000 ευρώ για τα ηλεκτροκίνητα, για προκαθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων κάθε χρόνο και για διάστημα 2-3 ετών. Η επιδότηση αυτή, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της επιτροπής, θα μπορούσε να καλυφθεί είτε από την επιβολή τέλους στα ρυπογόνα αυτοκίνητα ή εναλλακτικά από το πράσινο ταμείο και την εφαρμογή αυξημένων φοροαπαλλαγών για τους αγοραστές «καθαρών» αυτοκινήτων.
Στα κίνητρα που προτείνονται για την αύξηση της διείσδυσής τους (πέρα από τα ήδη ισχύοντα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία στο δακτύλιο και η απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας) περιλαμβάνεται επίσης η απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας.


Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και ενημέρωσης στο γενικότερο γνωστικό αντικείμενο της Ηλεκτροκίνησης με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή οχημάτων, ηλεκτρικών κινητήρων, ηλεκτρονικών ισχύος και διαχείρισης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές τις κοινοπραξίες θα απαιτείται η συμμετοχή κυρίως Ελληνικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων.








27/1/12

Κβαντικες «Κουκιδες» Αυξανουν την Αποδοση των Φωτοβολταϊκων

Τρεις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ δημιούργησαν την εταιρεία Optoelectronic Nanodevices, προκειμένου να πλασάρουν στην αγορά την τεχνολογία των ηλιακών «κουκίδων». Πρόκειται για μια ιδέα που χρησιμοποιεί νανοϋλικά στα ηλιακά κελιά, ώστε να αυξήσει την απόδοσή τους έως και κατά 45%.



Τα υλικά αυτά ονομάζονται κβαντικες ή ηλιακές κουκίδες (quantum dots) και σύμφωνα με τους επιστήμονες βελτιώνουν την ηλεκτρική απόδοση στα φωτοβολταϊκά, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλεύονται και την υπέρυθρη ακτινοβολία, εκτός από το ορατό φως.
Παράλληλα, η ηλιακή κυψέλη είναι κατασκευασμένη ώστε να διατηρεί σε κίνηση τα ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ρεύματος. Η σχετική τεχνολογία ονομάζεται Q-BICs και πλέον η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση ώστε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα.

Αποχωρουν 2 μεγαλες πολυεθνικες από την αγορα της Ελλαδας;

Την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά έχουν δρομολογήσει δύο μεγάλα ονόματα της αμερικανικήςφωτοβολταϊκής βιομηχανίαςΠρόκειται για την AES Solar, την κοινή εταιρεία της τεξανής ενεργειακής AES και του πράσινου private equity Riverstoneκαθώς επίσης και την Sunedisonτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, 100% θυγατρική της εταιρείας MEMC Electronic Materials (ηγετική δύναμη στα wafers  δισ.κία πυριτίου).


Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από κλαδικούς συνδέσμους στους οποίους μετείχαν στην Ελλάδα καιδρομολογούν τον τερματισμό των νέων δραστηριοτήτων τους στη χώραΘυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ΔΕΗ για την Κοζάνη με ισχύ 200MWΜάλιστα αν επισήμως είχαν γίνει προχωρημένες επαφές με τη Sunedisonωστόσο τελικά επελέγη η διαγωνιστική διαδικασίαστηνοποία και κατέθεσαν προσφορές τόσο η Sunedison όσο και η AES Solar. Εξάλλου η AES Solar έχει κατασκευάσει στηνΕλλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη Φλώριναμε ισχύ 4,3MW.

Ποιες είναι


Η AES Solar Energy Ltd (AES Solar) αποτελεί joint venture της AES Corporation και της Riverstone Holdings LLC. Η AES είναι μια από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκηςμεκεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. δολάρια, και τζίρο 16.6 δισ. Το private equity Riverstone ιδρύθηκε το 2000 καιεπικεντρώνεται στους κλάδους της ενέργειας και του ηλεκτρισμούΔιαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 17 δισ.δολαρίων που έχουν κατανεμηθεί σε έξι επενδυτικά κεφάλαιαπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου κεφαλαίου στονκλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας και διαθέτει γραφεία σε Νέα ΥόρκηΛονδίνο και ΧιούστονΈχει διαθέσει κεφάλαια τηςτάξης των 12,1 δισ. δολαρίων για 62 επενδύσεις σε Βόρεια και Λατινική ΑμερικήΕυρώπη και Ασία.


Η Sunedison θεωρείται από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών με παγκόσμια παρουσία. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε το 2010 το μεγαλύτερο έως τότε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, ισχύος 70 MW στο Rovigo της Ιταλίας. Είναι θυγατρική της MEMC επίσης εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. δολάρια και πωλήσεις 2,23 δισ. δολάρια.




Οι αιτίες


Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου κατά κύριο λόγο εξαιτίας του γενικότερου κλίματος επιφύλαξης και αμφισβήτησης που επικρατεί στους κύκλους των ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Και μπορεί η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό μέλλον της χώρας να έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο πολύ νωρίτερα οι γνωστές παθογένειες, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, είχαν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις εταιρείες αυτές και όχι μόνο.








Πηγή:capital


Παραγωγη ποσιμου νερου με την βοηθεια ηλιακης ενεγειας στο Abu Dhabi

Στις 18/01/2012 το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Abu Dhabi (EAD, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 22 μονάδων επεξεργασίας πόσιμου νερού, οι οποίες λειτουργούν μεηλιακή ενέργεια. Κάθε μία από αυτές μπορεί να παράγει 25.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα από ακαθάριστο ή από αλμυρό νερό.

Στις μονάδες αυτές ανήκει μιαφωτοβολταϊκή επιφάνεια 300 τετραγωνικών μέτρων, με συνολική ονομαστική ισχύ 35 κιλοβάτ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία αντλιών. Παράλληλα ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης δουλεύει με πίεση για να κερδίζει από το θαλασσινό νερό, μέσου μιας ειδικής μεμβράνης, πόσιμο νερό. Το παραγώμενο πόσιμο νερό μεταφέρεται με ένα υπόγειο αγωγό σε μια πισίνα, απ΄όπου μετά με τη βοήθεια των αντλιών περνάει στο σύστημα ύδρευσης. 
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει, ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία του νερού στην περιοχή αυτή. Το έργο είναι μέρος της στρατηγικής για την χρησιμοποίηση των τελευταίων καινοτομιών αλλά και οικολογικών μεθόδων για την παραγωγή και χρήση του νερού, έτσι ώστε οι αυξανόμενες για νερό ανάγκες στην περιοχή να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Κυπρος γινεται ενεργειακη γεφυρα μεταξυ Ευρωπης και Ασιας με υποθαλασσιο καλωδιο

Η Κύπροςπολύ σύντομα και πριν από τα οφέλη που θα αποκομίσει από την έλευση του Φ.Α, θα καταστεί ενεργειακήγέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της ΑσίαςΑυτή είναι η δέσμευση της ΔΕΗ Ελλάδος, της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειαςμε πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλθα φθάνει στην Κύπροακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελλοπόνησοδιοχετεύοντας ηλεκτρικήενέργεια σε ΙσραήλΚύπρο και Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ ΚύπρουΝάσος Κτωρίδηςανέφερε, ότι είναι το πρώτο εγχείρημα ενεργειακήςσύνδεσης μεταξύ των δυο ηπείρων και πρόκειται για το πλέον μεγαλεπίβολο έργο που θα γίνει μέχρι στιγμής στονκόσμοτόσο σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου, όσο και το βάθος που αυτό θα ποντιστεί.


Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται θα είναι της τάξης των 2 χιλιάδων μεγαβάττο κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ, ο χρόνος μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, και ο χρόνος αποπεράτωσηςτρία χρόνια από τη μέρα έναρξης του έργου.


Ο Υπουργός Εσωτερικών καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε ότι προκύπτει ένα ερωτηματικό. Με ποιο τρόπο θα παράγεται το ρεύμα και ποια θα είναι η τιμή του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που ακούει για το εγχείρημα και ότι δεν έχει περεταίρω ενημέρωση ενώπιόν του.








Πηγή:sigmalive

22/1/12

Μικρα "κολπα" για εξοικονομηση ενεργειας στο σπιτι

Δείτε πώς με μερικά κολπάκια και συμβουλές, μπορείτε εύκολα και χωρίς να στερηθείτε, να εξοικονομείτε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον. Βλέπετε, κάποια πράγματα για να γίνουν, απαιτούν μαζική συμμετοχή. Το πρόβλημα βέβαια, είναι πως πρόκειται για εκατομμύρια νοικοκυριά, και λίγο από το καθένα, μαζέυονται τεράστεια ποσά ενέργειας που πάνε χαμένα, αμαρτία είναι. Σκεφτείτε, ότι για να παραχθει όλος αυτός ο όγκος ενέργειας που πάει στην τελική εντελώς χαμένος, απαιτείται μια διαδικασία, η οποία μολύνει το περιβάλλον (πχ κάψιμο λυγνίτη).

Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώναμε ενέργεια μειωμένη κατά μέσο όρο 5%, φανταστείτε σε αυτά τα τεράστεια νούμερα, πόση μόλυνση θα γλυτώναμε κάθε μέρα! (σε ποτάμια, στην ατμόσφαιρα, κλπ)

Βέβαια εννοείτε ότι εξοικονομούμε και κάποια χρήματα...

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε:

Πως να δουλεύουμε το κλιματιστικό

1) Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα.
2) Το ανάβουμε μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.
3) Φροντίζουμε για την τακτική συντήρησή του για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Πως να δουλεύουμε το θερμοσίφωνα

1) Τον ανάβουμε μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
2) Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 40-50 βεθμούς κελσίου, το καλοκαιράκι.

Πως να δουλεύουμε το πλυντήριο ρούχων

1) Ρυθμίζουμε το διακόπτη στους 30 βαθμούς κελσίου.
2) Περιμένουμε να γεμίσει πριν πλύνουμε και το ρυθμίζουμε στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα, αν είναι μισογεμάτο.

Πως να δουλεύουμε την ηλεκτρική κουζίνα

1) Φροντίζουμε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας. Να ξέρετε ότι από αυτό γλυτώνουμε και 20-30% περισσότερη θερμότητα!
2) Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε ρεύμα της τάξεως του 30-60% !!
3) Χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψουμε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του, όταν είναι σε λειτουργία.
4) Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.

Πως να ρυθμίζουμε το φωτισμό

1) Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (φθορίου, led) για να καταναλώνουμε 5(φθορίου) 6-7(led) φορές λιγότερο ρεύμα! Αυτές οι λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10+ φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες!
2) Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως που είναι και καλό για τον οργανισμό μας και σκοτώνει τα ακάρεα σκόνης.

Συσκευές σε αναμονή (stand by)

1) Κλείνουμε τις συσκευές, όπως την τηλεόραση, το DVD, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, της οθόνες, κλπ, από το διακόπτη που έχουν επάνω τους και όχι από το τηλεχειριστήριο.
Όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Οι πληροφορίες αυτές αντλήθηκαν από την ΔΕΗ (www.dei.gr)

Φροντίστε να επιλέγετε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. (κατηγορίας - ενεγειακής κλάσης Α)

Παραπάνω αναφέρονται οι συσκευές που καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Φροντίστε κι εσείς λιγάκι από μέρους σας, όσο μπορείτε, να τηρείτε τα παραπάνω και θα έχουμε όλοι μας ένα καλύτερο περιβάλλον στο μέλλον. :)

20/1/12

Γυρίζουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές!

Περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να ηλεκτροδοτούνται από ιδιωτικές  εταιρείες προμήθειας ρεύματος βρίσκονται “με το ένα πόδι” σε μια αναγκαστική επιστροφή στη ΔΕΗ, καθώς οι προμηθευτές τους φαίνεται ότι “σκάνε” από οικονομικής πλευράς, ενώ τους “ψάχνει” για διάφορα και το ΣΔΟΕ...


Η Energa και η Hellas Power είναι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο από την μέχρι πρότινος μονοπωλιακή πίτα της ΔΕΗ αλλά και που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο προς τον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και προς την ίδια την ΔΕΗ, έχοντας δημιουργήσει ήδη φέσι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.


Οι δύο εταιρείες, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί  ότι τελούν υπό μεταβίβαση σε ρωσοαραβικό  fund με την επωνυμία Worldwide Energy και με έδρα, κατά πληροφορίες, την ...ελεύθερη οικονομική ζώνη της Σαουδικής Αραβίας, δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν, την Τρίτη ποσό της τάξης των 27 εκατ.ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ, παρόλο που αυτό το έχουν εισπράξει με τους λογαριασμούς ρεύματος από τους πελάτες τους ως τέλος ΑΠΕ (τέλος για την αποπληρωμή των παραγωγών που χρησιμοποιούν “πράσινη” ενέργεια).


Ανάλογα, οι δύο εταιρείες  έχουν “φεσώσει” με 67 εκατ. ευρώ την ίδια την ΔΕΗ! Πρόκειται για ποσά τα οποία επίσης έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών, από τους πελάτες τους ως χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου καθώς και για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταβάλει στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.


Το θέμα ήταν το αντικείμενο  πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ είναι έτοιμος να διακόψει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών στις δύο εταιρείες – αν δεν έχει γίνει ήδη κάτι τέτοιο,ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί από εκπροσώπους των εταιρειών ότι θα κατατεθούν εντός της ημέρας τα οφειλόμενα – κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως οι πελάτες τους θα περάσουν και πάλι στην ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί ως “τελευταίο καταφύγιο” στην ηλεκτροδότηση.


Και, βεβαίως, σε μία  τέτοια περίπτωση, αυτές οι 200.000 καταναλωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς σε σχέση με ό, τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση που η τρύπα δεν καλυφθεί, θα κληθούν να εισφέρουν, με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς, οι άλλοι “παίκτες” στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη, βεβαίως, την ίδια τη ΔΕΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καταναλωτές.


Ωστόσο, το ζήτημα δεν  τελειώνει στο επίπεδο των  σοβαρών δυσλειτουργιών που παρουσιάζει  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πληροφορίες θέλουν το ίδιο το ΣΔΟΕ να έχει κάνει έφοδο στα γραφεία τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών και να ψάχνει στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που χάνονται σε off shore εταιρείες κάπου στον ...πλανήτη Γη!


Θυμίζουμε ότι στην μεν Energa αρχικός βασικός μέτοχος ήταν η αυστριακή εταιρεία Verbund στην οποία μετέχει και το αυστριακό δημόσιο, ενώ τον έλεγχο της Hellaw Power είχε αποκτήσει, υπό το όνομα Aegean Power, η γνωστή φίρμα Aegean συμφερόντων του κ.Δημήτρη Μελισσανίδη.


Ωστόσο, και οι δύο μέτοχοι, προφανώς αντιλαμβανόμενοι με το τί ...είχαν μπλέξει, αποχώρησαν από τις δύο εταιρείες, αποσύροντας, φυσικά, και τα brand names τους από τις δύο εταιρείες.


Οι τελευταίες, μέχρι εμφανίσεως του ρωσοαραβικού fund ελέγχονταν από τον κ. Αριστείδη Φλώρο και τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, επιχειρηματίες που ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων... 


Πηγές, πάντως, από το ρωσοαραβικό fund ανέφεραν αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε αποπληρωθεί η οφειλή προς τον ΔΕΣΜΗΕ επειδή δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται νέα τιμολόγια στο όνομα "Worldwide Energy"






protothema

17/1/12

Τα δικαιολογητικα για πρασινες ταρατσες

Χωρίς οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας θα μπορούν οι ιδιοκτήτες κτηρίων να «πρασινίζουν» τις ταράτσες τους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ορίζει «τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτηρίων», η οποία από χθες και για δέκα ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέσω opengov.gr, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνεται η ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής-στατικής επάρκειας του κτηρίου,
δ) τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,
ε) αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής άδειας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως (π.χ. ν.4014/2011) και
στ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.
Σύμφωνα με το κείμενο της Υ.Α., για τα νέα κτήρια η διαδικασία είναι απλούστερη: Στις μελέτες που προβλέπει ο ν.4030/2011 «Νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου.
Τέλος, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή θα δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται.


enet.gr

Οι Στρατηγικες Επενδυσεις στην Πρασινη Ενεργεια στην Ελλαδα» 1ο διεθνες συνεδριο...20-21 Ιανουαριου

Ψηφίζουν…Ελλάδα, οι 70 περίπου κορυφαίοι επενδυτές και εκπρόσωποι του χώρου της ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα συμμετάσχουν στο 1ο διεθνές επενδυτικό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani-Caravel στις 20-21 Ιανουαρίου με τίτλο:

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ –εθνικό μέλος της EURELECTRIC, Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού) με τη συμμετοχή των: Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, « INVESΤ INGREECE», Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤ AEN), Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Στόχος της εκδήλωσης, είναι να παρουσιασθούν στους ενδιαφερόμενους χρηματοοικονομικούς οίκους ή επενδυτές, οι στρατηγικές προτάσεις για επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση στη χώρα μας, καθώς και ώριμα επενδυτικά σχέδια στους τομείς των αιολικών, των φωτοβολταϊκών και της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων της Αττικής. Ένας επιπλέον στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων χρηματοδοτικών φορέων όπως η ΕΤΕΠ, διεθνών ασφαλιστικών οργανισμών, ελληνικών και ξένων τραπεζών, funds, κατασκευαστικών εταιρειών και προμηθευτών εξοπλισμού για τη διερεύνηση διεθνών χρηματοδοτικών λύσεων στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον χρηματοδότησης των ενεργειακών έργων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα υπάρχει και η δυνατότητα ενημερωτικών συναντήσεων με τους συμμετέχοντες φορείς και επιχειρήσεις.

Η επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων θα συμβάλει στο μεγάλο ζητούμενο: την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Άρρηκτα συνδεδεμένες με την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και οι επενδύσεις στις υποδομές. Στα δίκτυα μεταφοράς αφενός, με στόχευση στις παραπέρα αναβαθμίσεις που θα συμβάλουν στην υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της χώρας και αφετέρου στις επενδύσεις στον τομέα των δικτύων διανομής, με αξιοποίηση των «έξυπνων» μετρητών και «έξυπνων δικτύων» ( smart grids), για την παροχή υψηλής ποιότητας και αξιόπιστων ενεργειακών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.


energia.gr

Μετοχοι στην αξιοποιηση απορριμματων

Το ζητούμενο της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. είναι να συμμετάσχουν στη «διαχείριση» κάτοικοι και δήμοι της περιοχής



«Ανοίγεις ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και πετάς τη συσκευασία στα σκουπίδια. Ομως έχεις πληρώσει και για τη συσκευασία, με λίγα λόγια πετάς τα λεφτά σου». Αυτή ήταν η αρχική σκέψη η οποία γέννησε τη Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε., μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων στη Λακωνία, περιοχή όπου η «διαχείριση» των απορριμμάτων γίνεται με τον καλό παλιό παραδοσιακό τρόπο: Πετιούνται σε επτά ανεξέλεγκτες χωματερές και στη συνέχεια καίγονται.


«Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα» λέει ο επιχειρηματίας κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. και επισημαίνει ότι η ιδέα της συγκεκριμένης εταιρείας βασίζεται σε μια απλή αλήθεια: Οτι για να πείσεις τους πολίτες να κάνουν κάτι, στην προκειμένη περίπτωση να διαχωρίσουν με μεγάλη συνέπεια τα απορρίμματά τους, πρέπει να τους κάνεις συμμέτοχους, να κερδίζουν δηλαδή από αυτό.


Για τον λόγο αυτόν η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. είναι εταιρεία «κοινωνικής βάσης», δηλαδή μπορούν να αγοράσουν μετοχές της όλοι οι πολίτες που κατοικούν στον νομό Λακωνίας και παράγουν απορρίμματα. 


Οι μέτοχοι στη συνέχεια κάθε χρόνο θα μοιράζονται τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων τους. Το ζητούμενο είναι να συμμετάσχουν με ποσοστό έως 49% και οι δήμοι της περιοχής, οι οποίοι στη συνέχεια θα αξιοποιήσουν τα έσοδα για κοινωφελή έργα, λέει ο κ. Αργυρόπουλος, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με τρεις δήμους του νομού.


Επισήμως η Λακωνική Βιονεργειακή Α.Ε. ιδρύθηκε ως εταιρεία τον περασμένο Σεπτέμβριο από 30 άτομα, ελεύθερους επαγγελματίες - επιχειρηματίες της Λακωνίας με κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ. Από τότε έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 παρουσιάσεις του πρότζεκτ σε δήμους και χωριά του νομού και οι μέτοχοι έχουν φτάσει τα 7.500 άτομα.


Ο αριθμός των ατόμων που δέχθηκαν να συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν είναι καθόλου μικρός, ωστόσο ο στόχος είναι να συμμετέχουν έστω και με μία μετοχή (50 ευρώ) όλοι οι κάτοικοι της Λακωνίας, περίπου 90.000, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα πετύχει ο σωστός διαχωρισμός στην πηγή.


«Προφανώς η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος, έχει όμως και οικονομικό όφελος, το οποίο γιατί να μην εισπράξουν οι ίδιοι οι παραγωγοί των «προϊόντων»» τονίζει ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος. Εξηγεί ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει να διαχωρίζει σωστά τα απορρίμματά του. «Αυτό σημαίνει ότι θα εργάζεται με ένα τρόπο στο σπίτι του, αλλά και θα αμείβεται γι' αυτό» συμπληρώνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων είναι βέβαια τα οργανικά απορρίμματα, τα υπολείμματα δηλαδή των τροφών που πετάμε. Αποτελούν το 40 - 50% του όγκου των αστικών απορριμμάτων και η αποκομιδή τους πρέπει να γίνεται συχνά.


Ο κ. Αργυρόπουλος εξηγεί ότι έχει προβλεφθεί η αποκομιδή των οργανικών απορριμμάτων που θα τοποθετούνται σε ειδικό κάδο, δύο φορές την εβδομάδα τον χειμώνα και τέσσερις το καλοκαίρι.
7.000 μονάδες στη Γερμανία


Τα οργανικά απορρίμματα θα οδηγούνται σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου με αναερόβια ζύμωση, ενώ ό,τι περισσεύει στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή κομπόστ (οργανικού λιπάσματος). Ο χώρος για την κατασκευή της μονάδας έχει ήδη αγοραστεί. «Στη Γερμανία λειτουργούν αυτή τη στιγμή 7.000 τέτοιες μονάδες» εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος, προσθέτοντας ότι η Λακωνία είναι ένας αγροτικός νομός, οπότε σε αυτή τη μονάδα θα μπορούσαν να καταλήγουν και τα κάθε είδους υπολλείμματα από την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, όπως απόβλητα ελαιοτριβείων ή υπολλείμματα χυμοποιίας.


Αυτό το «εργοστάσιο» θα μπορεί να επεξεργάζεται κατά 40 - 50% οικιακά οργανικά απορρίμματα, να δέχεται ειδικές καλλιέργειες για παραγωγή βιοαερίου μέσω συμβολαιακής γεωργίας και τα υπολείμματα από μονάδες επεξεργασίας, αντικαθιστώντας τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.


Μόνο στο 5% τα υπολείμματα


Περίπου το 20 - 25% των αστικών απορριμμάτων είναι χαρτί που πωλείται 50 - 150 ευρώ ο τόνος ανάλογα την ποιότητα, το 20% πλαστικά που πωλείται 50 - 350 ευρώ ο τόνος, περίπου 2,5% γυαλί και 2% μέταλλα τα οποία πωλούνται σε εξαιρετικά ακριβές τιμές.
Ο σίδηρος 260 ευρώ ο τόνος, το αλουμίνιο 2.500 ευρώ ο τόνος και ο χαλκός 4.500 - 5.000 ευρώ ο τόνος.


«Εφόσον τα υλικά θα είναι διαχωρισμένα, είναι φανερό ότι θα υπάρχει κέρδος από την πώλησή τους» εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος.
Επισημαίνει ότι υπολείπεται περίπου 5% των απορριμμάτων, τα οποία δεν μπορούν να καταχωρισθούν εύκολα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και άρα να δεχθούν συγκεκριμένη επεξεργασία.


Είναι τα στρώματα, τα παπλώματα, τα διάφορα έπιπλα, τα βαμμένα ξύλα, τα ρούχα, τα παπούτσια, οι γεμάτες σακούλες από την ηλεκτρική σκούπα κ.ά.
«Ολα αυτά θα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χώρο και θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν άτομα που θα εισέρχονται στον χώρο με ειδική άδεια. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται ένα παλαιό κρεβάτι ή τα πόμολα ενός ντουλαπιού ή ακόμα και τα ελατήρια από ένα παλαιοκαιρισμένο στρώμα. Επίσης από τα παλαιά παπούτσια και τα ρούχα μπορούν με ορισμένη επεξεργασία να κατασκευάζονται πάνελ για μονώσεις κτιρίων» τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος


Ο νομός Λακωνίας συνολικά παράγει 42.000 - 45.000 τόνους απορρίμματων τον χρόνο, ενώ ολόκληρη η περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει 26 δήμους, υπολογίζεται ότι παράγει 330.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως.




kathimerini.gr

Και φωτοβολταικα κανονια

Ενα βήμα πριν από το «κανόνι» βρίσκεται η εταιρεία KLT Energy, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, απειλώντας να φεσώσει με εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον 90 πελάτες της από όλη την Ελλάδα και να οδηγήσει στην ανεργία τους 70 εργαζομένους της.

Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία συνοδεύεται και από σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της -ξεπερνούν τα 38 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα της βορειοελλαδικής εταιρείας, που έχει πάψει να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, έφτασαν και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτηση διατυπώνονται σαφείς αιχμές τόσο για κακοδιαχείριση των χρημάτων που έχουν καταβάλει στην εταιρεία υποψήφιοι επενδυτές όσο και για τη στάση των τραπεζών, που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα της εταιρείας δέχτηκαν τις επιταγές ως ενέχυρα και στη συνέχεια έκοψαν τις γραμμές χρηματοδότησης της εταιρείας.
Οπως αναφέρουν στην ερώτησή τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., κατά την υπογραφή των συμφωνητικών κάθε ένας από τους επενδυτές παρέδωσαν στην KLT επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι επιταγές θα εξοφλούνταν από τους επενδυτές μέσω τραπεζικών δανείων τα οποία είχαν ήδη εγκριθεί και θα εκταμιεύονταν μετά την ολοκλήρωση των έργων.
Η KLT ενεχυρίασε τις επιταγές στις τράπεζες, ωστόσο τα ποσά που κατόρθωσε να εξασφαλίσει διατέθηκαν όχι για την κατασκευή των έργων, αλλά για να καλυφθούν προηγούμενες εκκρεμότητες. Οταν χρειάστηκε χρηματοδότηση για τα έργα, οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα του δανεισμού, με αποτέλεσμα όλο το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα.
Και ενώ, σύμφωνα με τους βουλευτές, οι επενδυτές διαπραγματεύονταν με την εταιρεία τρόπους υλοποίησης των έργων, «οι τράπεζες με πρωτοφανή σπουδή προέβησαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής και δέσμευσαν περιουσίες ακόμη και από τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων».
Με την ερώτηση οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν οι ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των επενδυτών, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των φωτοβολταϊκών σε επενδυτικά προγράμματα ώστε να ολοκληρωθούν. 


enet.gr

16/1/12

Το νεο υβριδικο BMW i8 Cabrio

Ανοιχτή εικόνα από το μέλλον των Βαυαρών

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που η BMW παρουσίασε την καινούρια σειρά μελλοντικών μοντέλων i, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι πραγματοποιεί τεράστια βήματα στην ανάπτυξη εφαρμογών βιώσιμων μετακινήσεων και τεχνολογιών που εξασφαλίζουν μηδενικές ή απλά ελάχιστες εκπομπές ρύπων για τα οχήματά της. Στα πλαίσια αυτά η βαυαρική φίρμα επένδυσε σε δύο νέα μοντέλα, το μικρό ηλεκτρικό i3 και το πιο σπορτίφ υβριδικό plug-in i8.

Το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται και πάλι στο i8 και συγκεκριμένα αυτή τη φορά στην κάμπριο έκδοσή του μέσω της ηλεκτρονικά επεξεργασμένης κατασκοπευτικής φωτογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία που το περιβάλλει δεν αλλάζει σε σχέση με το κουπέ i8 που γνωρίζουμε ήδη. Από τεχνολογικής άποψης, το ανοιχτό i8 δεν θα έχει διαφορές σε σχέση με το κουπέ. Αυτό διαθέτει υβριδικό κινητήριο σύστημα με ένα ισχυρό 3κύλινδρο θερμικό μοτέρ 220 ίππων και ροπής 300 Nm στο πίσω άκρο, αλλά και ένα ηλεκτρικό κινητήρα στον εμπρός άξονα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών πηγών έργου επιτρέπει στο i8 να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα, με μέση κατανάλωση καυσίμου μόλις 3,0 λίτρων/100 χλμ. 

Μάλιστα, το πρωτότυπο της BMW μπορεί να κινηθεί για 35 χιλιόμετρα μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα του. Επίσης, το γεγονός ότι τα δύο μοτέρ βρίσκονται το ένα στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και το άλλο στο πίσω, επιτρέπει κατανομή βάρους που για ακόμα μια φορά σε αυτοκίνητο της φίρμας μοιράζεται σε ποσοστό 50:50 μεταξύ των δύο αξόνων.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα μέχρι να δούμε κάποια έκδοση παραγωγής του i8 Cabrio.