10/9/12

Αυτοματοι λεβητες με pellets


Αυτόματοι μαντεμένιοι καυστήρες καλοριφέρ με καύσιμο υλικό το οικολογικό βιοκαύσιμο pellet (συμπιεσμένο πριονίδι). Διαθέτουν μεγάλη θερμική απόδοση 82- 87% και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Η αυτονομία καύσης φθάνει εώς 1000 ώρες.
Το καύσιμο υλικό (pellets) είναι αποθηκευμένο σε μία δεξαμενή και οδηγείται αυτόματα (ανάλογα με την επιλεγμένη ταχύτητα και ποσότητα) στο χώρο καύσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή κάθε φορά θερμοκρασία.
Το άναμμα του λέβητα μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Το ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου επιτρέπει τον έλεγχο της λειτουργίας της μονάδας, έτσι ώστε να συνδυάζεται η επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας με την ελάχιστη κατανάλωση καύσιμης ύλης.

Οι σύγχρονοι λέβητες ξύλου δεν παράγουν ορατό καπνό και οι εκπομπές τους είναι πολύ χαμηλές. Το βασικό πλεονέκτημα των εφαρμογών βιομάζας, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο), πέραν του ανανεώσιμου χαρακτήρα τους, είναι πως είναι «ουδέτερες» ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δε συμβάλλουν δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση της βιομάζας «ισοσκελίζονται» από ισοδύναμες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφήθηκαν από τα φυτά στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι λέβητες ξύλου pellet μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη πέρα από το βιοκαύσιμο pellet και οποιοδήποτε στερεό καύσιμο υλικό κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Εκτός από λέβητες καλοριφέρ νερού, υπάρχουν και αερολέβητες ξύλου pellets οι οποίοι θερμαίνουν αέρα.



ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ PELLETS

Τα Pellets είναι συσσωματώματα βιομάζας , κυλινδρικού σχήματος και διατομής 6-8 mm. Χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στην οικιακή ή και βιομηχανική θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε συσκευές όπως Αερόθερμες Σόμπες, Λέβητες Νερού (καλοριφέρ), Αερολέβητες, Σομπες Λέβητες, Τζάκια Λέβητες κ.α. Το πελλετ είναι μια εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της θέρμανσης. Το πελλετ προσφέρει οικονομία σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα και πριν την αναμενόμενη εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ ταυτόχρονα έχει σταθερότερη τιμή και είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.


Τι πρέπει να ξέρετε?

Το πιο βασικό για κάθε συσκευή καύσης pellets είναιη Τεχνική Εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Όταν θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε συσκευές θέρμανσης διαφόρων κατασκευαστώνείναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάποιος τεχνικός στην εταιρία που να ασχολείται με την λειτουργία την συσκευής και να μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο την εγκατάστασης.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής αγοράς συσκευών καύσης Pellets είναι η ποιότητα του καυσίμου. Η ποιότητα των pellets εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.


Από τι εξαρτάται η ποιότητα των Pellets?

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οι μηχανισμοί εκείνοι που θα επέτρεπαν την σωστή αξιοποίηση των διαφόρων πηγών βιομάζας του Ελληνικού χώρου και γι’αυτό το λόγο οι βιομηχανίες pellets που λειτουργούν στην χώρα μας δεν μπορούν να έχουν σταθερή προμήθεια πρώτης ύλης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η σύσταση των pellets που παράγονται, μπορεί να διαφέρει σε κάθε παρτίδα που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, κάτι που δεν οφείλεται απαραίτητα στην κακή βούληση και την ασυνειδησία των Ελλήνων παραγωγών που στην πλειονότητά τους είναι υπέρμαχοι της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν και βελτιώνουν τις παραμέτρους της παραγωγής τους διαρκώς. 

Η μέχρι τώρα πάντως εμπειρία έδειξε ότι η ποιότητα των περισσότερων Ελληνικών pellets, είναι σημαντικά καλύτερη από διάφορα προϊόντα εισαγωγής που βασίζονται για την διακίνησή τους μόνο στην φτηνή τους τιμή.

Αντίθετα σε γειτονικές χώρες το πρόβλημα παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς υπάρχει μεν πληθώρα πρώτης ύλης αλλά όχι της σωστής και κατάλληλης πρώτης ύλης που χρειάζεται για την παραγωγή pellets καλής ποιότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προβλήματος είναι γειτονική μας χώρα, της οποίας ο μεγαλύτερος αριθμός των βιομηχανιών που παράγουν pellets τα διαθέτουν μεν σε χαμηλή τιμή αλλά είτε χρησιμοποιούν ρητινούχα ξύλα ως πρώτη ύλη, κάνοντας τα pellets ακατάλληλα για χρήση καθώς δεν έχουν μηχανική αντοχή και το κυριότερο παράγουν όξινα υπολείμματα στα καυσαέρια τους με αποτέλεσμα συσσωματώματα στα στερεά υπολείμματα της καύσης τους, είτε θρυμματίζουν και χρησιμοποιούν αδιάκριτα ότι βρουν μπροστά τους με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί ακόμη και κομμάτια εφημερίδας ενσωματωμένα στα pellets.

Στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα του προϊόντος θυσιάζεται στο βωμό την φτηνής τιμής, καταλήγοντας στην κλασική κουβέντα «αγοράζει κανείς ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει».





Πόσο σημαντική είναι η επίδραση της ποιότητας των Pellets?

Η ποιότητα των Pellets είναι κάτι που αλλάζει δραματικά την συμπεριφορά των συσκευών καύσης βιομάζας. Κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία μπορεί να ξεκινούν από μικρές δυσλειτουργίες και μείωση του χρόνου ανάμεσα στους περιοδικούς καθαρισμούς για να καταλήξουν ακόμη και σε σοβαρές βλάβες ή και αδυναμία λειτουργίας της συσκευής.


Πως ξεχωρίζουν διαφορετικές ποιότητες των Pellets?

Ο ιδιοκτήτης κάθε συσκευής μπορεί μετά από κάποια περίοδο χρήσης να εντοπίσει πολύ εύκολα τα Pellets εκείνα τα οποίο βοηθούν στην σωστή λειτουργία της. Αφού αποκτήσετε εμπειρία στον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή σας, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα pellets καλής ποιότητας ή κατώτερης.

Εφόσον είστε ιδιοκτήτης συσκευής Θέρμανσης με pellets και επιθυμείται να δοκιμάσετε μια νέα μάρκα Pellets από κάποιον εργοστάσιο που δεν γνωρίζετε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.


Πώς να δοκιμάσετε τα Pellets?

• Βήμα 1

Ζητήστε να σας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα Pellets, ένα ή δύο σακιά, ώστε να τα δοκιμάσετε πριν δεσμευτείτε αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα.

• Βήμα 2

Αφού τα παραλάβετε καθαρίστε την συσκευής σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων, αδειάστε την δεξαμενή της συσκευής σας από το προηγούμενο Pellet και τοποθετήστε την νέα ποσότητα. Καθώς τα αδειάζετε δείτε εάν έχει πολύ σκόνη κάθε σακί και ελέγξτε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή. Τα pellets πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζονται. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν το σπάτε με το χέρι να μην γίνεται τρίμμα. Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια των pellets αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος για τα pellets και σημαίνει πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή των pellets.

• Βήμα 3 

Παρατηρήστε την συμπεριφορά της συσκευής κατά το άναμμα βλέποντας τα καυσαέρια και την ποσότητα του ορατού καπνού.

• Βήμα 4

Αφού ξεκινήσει η καύση δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Στην περίπτωση που συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο παρόλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής σας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα pellets είναι κατώτερης ποιότητας. Επικοινωνήστε με την εταιρία από όπου αγοράσατε την Συσκευή Θέρμανσης και ζητήστε τον υπεύθυνο Τεχνικό των συσκευών. Εκείνος θα πρέπει να μπορέσει να σας κατευθύνει ώστε να λύσετε κάποια προβλήματα που αφορούν την καύση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό και ο καπνός συνεχίζει να παράγεται σημαίνει πως το καύσιμο είναι φτιαγμένο από ακατάλληλη πρώτη ύλη και θα ήταν καλό να μην το προτιμήσετε.

• Βήμα 5

Αφού καεί όλη η ποσότητα των pellets παρατηρήστε τα στερεά υπολείμματα της καύσης και ανακατέψτε την στάχτη που υπάρχει μέσα στον θάλαμο. Ψάξτε για συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στην στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Σε περίπτωση που εντοπίσετε σβόλους μέσα στην στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου σημαίνει πως τα Pellets που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και θα ήταν καλό να τα αποφύγετε.

Εάν τα αποτελέσματα την παραπάνω διεργασίας είναι θετικά τότε μπορείτε με περισσότερη σιγουριά να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου. 



ΛΕΒΗΤΕΣ PELLETS ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 
 
Οι Λέβητες που χρησιμοποιούν Pellets ως καύσιμο για να θέρμανση έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια, μεγέθη και τρόπους λειτουργίας, αλλά από την πιο απλή, μέχρι την πιο εξελιγμένη τους μορφή αποτελούνται από 5 μέρη τα οποία μπορεί μεν να αλλάζουν σε μορφή ή τοποθέτηση στο σώμα του λέβητα, αλλά πάντα υπάρχουν.

1. Η Δεξαμενή
Ο χώρος τοποθέτησης των Pellet (Δεξαμενή-tank), κάποιες φορές είναι μέρος του λέβητα ενώ άλλες πάλι είναι απλά συνδεδεμένος με τον υπόλοιπο Λέβητα με κάποια σωλήνα ή κοχλία. Τα Pellet από την δεξαμενή με κάποιο μέσο προώθησης (κοχλίας, αστεροειδής βαλβίδα κα) προωθείται στον χώρο καύσης.

2. Ο Χώρος Καύσης

Τα Pellet μεταφέρονται στον χώρο αυτό από την Δεξαμενή πάντα όμως με την χρήση διαδρομών ή μηχανισμών που εμποδίζουν την υποχώρηση της φωτιάς στον κύριο χώρο της Δεξαμενής. Οι ασφαλιστικές δικλίδες αυτές είναι παρόμοιες στις διάφορες εταιρίες και περιλαμβάνουν βαλβίδες πυρόσβεσης, επικλινείς "διαδρόμους" από τους οποίους γίνεται η πτώση των pellets στον θάλαμο καύσης κ.α. Ο χώρος καύσης διαφέρει σε σχεδιασμό, υλικά κατασκευής και μέγεθος ανάλογα με το εργοστάσιο παραγωγής και την δυναμικότητα του λέβητα. Στον χώρο καύσης γίνεται το άναμμα, το οποίο όταν είναι αυτόματο γίνεται είτε με χρήση blower θερμού αέρα (ουσιαστικά ένα πιστολάκι υπέρθερμου αέρα) είτε με απλή ηλεκτρική αντίσταση και κατόπιν με την βοήθεια αέρα που προωθείται από Ανεμιστήρα συντηρείται και δυναμώνει η φλόγα στον θάλαμο καύσης. 

3. Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας
Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά η διαδρομή από την οποία περνούν τα καυσαέρια κατευθυνόμενα προς την καμινάδα και ο οποίος περιλαμβάνει σωληνώσεις και σκαλοπάτια τα οποία περιέχουν το νερό του λέβητα. Η διαδρομή αυτή είναι λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη ανάλογα με τον σχεδιασμό του λέβητα και είναι φτιαγμένη ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων από το νερό. Το κατά πόσον η θερμότητα που παράγεται από την καύση των pellet μεταδίδεται στο νερό που περιέχουν τα τοιχώματα του λέβητα, είναι και αυτό που καθορίζει την απόδοση του λέβητα.

4. Καπνοδόχος
Η καπνοδόχος είναι ένα από τα σημεία που, σε συνδυασμό με την ποιότητα των Pellet, βοηθούν την σωστή λειτουργία του λέβητα και είναι κάτι που πρέπει να προσέχεται σε όλες τις εγκαταστάσεις. Κάθε κατασκευαστής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καμινάδα που πρέπει να τοποθετηθεί στον λέβητα. Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές.

5. Κεντρική Μονάδα Ελέγχου (Υπολογιστής-PLC)

Όλες ο λειτουργίες και τα μέρη του λέβητα pellet ελέγχονται και προγραμματίζονται από την Μονάδα Ελέγχου που υπάρχει επάνω του. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες ώστε να προσαρμόσει την καύση και την λειτουργία του λέβητα ανάλογα με την ζήτηση θερμότητας από την εγκατάσταση. Σε κάθε Λέβητα το πόσο εξελιγμένο ή όχι είναι το σύστημα ελέγχου αυτό, προσφέρει αντίστοιχα πολλές ή λίγες δυνατότητες αλλά και μικρότερη ή περισσότερη οικονομία.