9/12/11

Πως να φτιαξετε ένα ηλιακο συντριβανι κηπου με φωτοβολταικα

Παίρνουμε δύο αρκετά μεγάλες γλάστρες και τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη όπως παρακάτω:





Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στην πάνω γλάστρα την μικρή 12V αντλία. Η αντλία πατάει γερά και δεν μετακινείται αφού έχει 4 μικρές βεντούζες για ποδαράκια στήριξης. 

Το καλώδιο της αντλίας (η οποία είναι 12V), συνδέεται πάνω σε ένα μικρό φωτοβολταικο πάνελ 10Wp το οποίο τοποθετείται σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος, οπότε και η αντλία λειτουργεί για όσες ώρες υπάρχει καλή ηλιοφάνεια και μάλιστα χωρίς να απαιτείται μπαταρία (βλ. παρακάτω, φωτ. Α).


Αν θέλουμε να λειτουργεί το συντριβάνι κήπου (ή και εσωτερικού χώρου) και το βράδυ, απλά το συνδέουμε πάνω σε μια μικρή μπαταρία 18ΑΗ στα 12V ή μεγαλύτερη (βλ. παρακάτω, φωτ. Β). Το πάνελ 10Wp στην δεύτερη αυτή περίπτωση συνδέεται πολύ εύκολα, μέσω ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης, πάνω στη μπαταρία και την επαναφορτίζει κάθε φορά που υπάρχει ηλιοφάνεια (για τη συνδεσμολογία αυτή, αναλυτικές οδηγίες στο τέλος αυτού του άρθρου)

Έτσι, το συντριβάνι μας μπορεί να λειτουργεί όλη μέρα αλλά και το βράδυ για αρκετές ώρες, με την αποθηκευμένη στη μπαταρία ενέργεια. Το καλώδιο της αντλίας έχει μήκος περίπου πέντε μέτρα και μπορεί να γίνει και προέκταση μερικών μέτρων ακόμη αν χρειαστεί, οπότε η μπαταρία και το πάνελ μπορούν να βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται το συντριβάνι μας.
Καλώδια και αντλία είναι φυσικά αδιάβροχα, η μπαταρία ΟΧΙ (φαντάζομαι ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά ας το αναφέρω μην πάει κανένας και βάλει μέσα στο νερό και τη ...μπαταρία)! Η μπαταρία πρέπει να είναι μέσα σε κάποιο αδιάβροχο κουτί πίσω από το πάνελ για να μη βρέχεται από το συντριβάνι ή τη βροχή.

Παίζοντας με τα σχήματα!

Η αντλία συνοδεύεται από αρκετά μικρά τμήματα τηλεσκοπικού σωλήνα που μεγαλώνουν ή μικραίνουν το ύψος του συντριβανιού, αλλά και αρκετά διαφορετικά ακροφύσια που σχηματίζουν διαφορετικά σχήματα με το νερό, όπως για παράδειγμα και στην παρακάτω φωτογραφία:




Η αντλία μπορεί φυσικά να τοποθετηθεί και μέσα σε μια μικρή λιμνούλα που μπορεί να έχει κάποιος μέσα στον κήπο του, ή ένα μικρό ρυάκι κ.λπ.

Το κόστος για το συντριβάνι

Η αντλία στοιχίζει 39 ευρώ και το πάνελ 49 ευρώ.
Από εκεί και μετά, όλα εξαρτώνται από τη φαντασία και το κέφι του καθενός! Εγώ έδειξα εδώ την απλή εκδοχή... Μπορούν να προστεθούν μεγάλα βότσαλα μέσα στο συντριβάνι ή περιμετρικά στη βάση του, μικρές γλάστρες με λουλούδια στη βάση του, ένας χαμηλός ξύλινος φράκτης γύρω από το συντριβάνι, έγχρωμα led πίσω από το συντριβάνι που θα αντανακλούν το φως τους πάνω στο νερό (ή πάνω σε έναν καθρέπτη πίσω από το συντριβάνι).
Αντί για συντριβάνι μάλιστα, θα μπορούσε να κατασκευαστεί με αυτή την αντλία ακόμη κι ένας μικρός καταρράκτης!

Η συνδεσμολογία

Η αντλία βγάζει δύο καλώδια, το ένα είναι σημαδεμένο ως θετικό + και το άλλο ως αρνητικό -. Ακριβώς το ίδιο συμβάνει με το πάνελ. Ενώνουμε λοιπόν τα δύο + μεταξύ τους και τα δύο - μεταξύ τους και τέλος! Αυτό ήταν, όποτε έχει ήλιο, λειτουργεί το συντριβάνι...
Αν θέλουμε να λειτουργεί και με συννεφιά ή και τη νύχτα, ακολουθούμε μια διαφορετική διαδικασία σύνδεσης:
  1. Ενώνουμε τα δύο καλώδια του φωτοβολταικου πάνελ (θετικό και αρνητικό), στις αντίστοιχες (θετική και αρνητική) υποδοχές ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης (υποδοχές + και - του ρυθμιστή με σημαδεμένες με την ένδειξη "panel" ή "pv").
  2. Ενώνουμε τα δύο καλώδια της αντλίας (θετικό και αρνητικό), στις αντίστοιχες (θετική και αρνητική) υποδοχές ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης (υποδοχές + και - του ρυθμιστή με σημαδεμένες συνήθως με την ένδειξη ενός λαμπτήρα ή την λέξη "loads").
  3. Ενώνουμε τέλος δύο καλώδια από τη μπαταρία (το θετικό και τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας), στις αντίστοιχες (θετική και αρνητική) υποδοχές ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης (υποδοχές + και - του ρυθμιστή με σημαδεμένες με την ένδειξη "battery" ή "akku" ή ένα εικονίδιο μπαταρίας).





iqsolarpower.com