ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΌ 4,95 MW ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ ΑΠΌ ΤΗΝ P2 SOLAR

Η PSolar προχώρησε σε συμφωνία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4,95 MW στη Βουλγαρία.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

«Ενδιαφερόμαστε για ελκυστικές επενδύσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με ευελιξία όπου τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν, για την εκάστοτε χώρα» επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο ιδρυτής της Kirchner Solar Hellas, που εγκαινίασε πρόσφατα την παρουσία της στην Ελλάδα.
Εγκαινιάσατε πρόσφατα την παρουσία σας στη χώρα μας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ποιες οι προοπτικές που διαβλέπει η Kirchner Solar Group για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα; Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η αγορά στο εγγύς μέλλον;

Διαβάστε περισσότερα »ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ» ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ήλιος» θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά από συνάντηση με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC (Κοινό Ερευνητικό Κέντρο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζιοβάνι ντε Σάντι (Giovanni De Santi). 

Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο είναι το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. 

Διαβάστε περισσότερα »


ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Στη μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από 1 Φεβρουάριου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν για τις νέες μονάδες και όχι τις υφιστάμενες ή όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Οι μειώσεις ξεκινούν από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και 12,5 % για τις λοιπές εγκαταστάσεις, και κλιμακώνονται σε βάθος χρόνου έως 22%.


Διαβάστε περισσότερα »


ΚΒΑΝΤΙΚΕΣ «ΚΟΥΚΙΔΕΣ» ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Τρεις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ δημιούργησαν την εταιρεία Optoelectronic Nanodevices, προκειμένου να πλασάρουν στην αγορά την τεχνολογία των ηλιακών «κουκίδων». Πρόκειται για μια ιδέα που χρησιμοποιεί νανοϋλικά στα ηλιακά κελιά, ώστε να αυξήσει την απόδοσή τους έως και κατά 45%. Διαβάστε περισσότερα »ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Όταν θέλουμε να συνδέσουμε οποιεσδήποτε συσκευές σε σειρά πρέπει να συνδέσουμε τον αρνητικό πόλο της μίας με τον θετικό της επόμενης. (σχήμα 1)


σχήμα 1 


Διαβάστε περισσότερα »


ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος στη πολυκατοικία σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι: είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής. Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Διαβάστε περισσότερα »


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝΌταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως σημαντικά φθηνότερα. 
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΩ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Συμφέρει η ηλιακή ενέργεια;


Αν το κριτήριο είναι αυστηρά οικονομικό, τότε η απάντηση είναι πως άλλοτε συμφέρει και άλλοτε όχι. Η ηλιακή ενέργεια είναι π.χ. πιο συμφέρουσα στα νησιά όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές είναι ιδιαίτερα ακριβή. 

Διαβάστε περισσότερα »

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΤΕΓΗ Ή/ΚΑΙ ΣΚΙΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΓΟΛΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:


ΒΗΜΑ 1: Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για την πλήρη κατανόηση του προγράμματος και έρευνα αγοράς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
ΒΗΜΑ 2: Εκπόνηση ηλεκτρολογικού σχεδίου, τεχνικής μελέτης και της σχετικής αίτησης για προσφορά σύνδεσης από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ. (Θα χρειαστεί κάποιος αδειούχος μηχανικός ή τεχνική εταιρεία για την υπογραφή των σχεδίων). Η ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσει σε 20 ήμερες.


Διαβάστε περισσότερα »
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σχεδιαστής μιας διάταξης είναι το που θα στερεωθούν οι βασικές μονάδες, αν θα στερεωθούν σε σταθερές θέσεις ή οι προσανατολισμοί τους θα ακολουθούν (ιχνηλατούν) την κίνηση του ηλίου.

Στις περισσότερες διατάξεις οι βασικές μονάδες στερεώνονται σ’ ένα σταθερό κεκλιμένο επίπεδο με την πρόσοψη προς τον ισημερινό. Αυτό έχει την αρετή της απλότητας, δηλαδή κανένα κινούμενο τμήμα και χαμηλό κόστος. H άριστη γωνία κλίσης εξαρτάται κυρίως από το γεωγραφικό πλάτος, την αναλογία της διάχυτης ακτινοβολίας στην τοποθεσία και το είδος του φορτίου.ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Σε ένα απομακρυσμένο από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο σύστημα οι ενεργειακές ανάγκες μιας εγκατάστασης μπορούν να τροφοδοτούνται από ένα αυτόνομο φωτοβολταίκό σύστημα. Να αποφεύγονται οι ενεργοβόρες συσκευές, αυξάνουν δραματικά το κόστος του συστήματος. Την χειμερινή περίοδο έχουμε πτώση της παραγωγής στο 1/3. 
Άρα μία κατοικία την οποία χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι και την χειμερινή περίοδο τα Σαββατοκύριακα θα έχει διαφορετική ισχύ φ/β αν την ίδια κατοικία χρησιμοποιούμε όλη την χρονιά (μόνιμη κατοικία).

Διαβάστε περισσότερα »


ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ


Για να κυκλοφορήσει ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές ανάλογα με την τεχνολογία του. Συγκεκριμένα, τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές CEC 503 ή ΕΝ 61215 ή IEC 61215 ή ισοδύναμες, ενώ τα thin-film την προδιαγραφή IEC 61646 ή ισοδύναμες. Αντιστοίχως, οι αντιστροφείς πρέπει να πληρούν  τις προδιαγραφές του προτύπου DIN EN 60529.


Διαβάστε περισσότερα »
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τα φωτοβολταϊκά, καθώς τα στοιχεία  δείχνουν ότι μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, τα νέα συστήματα που συνδέθηκαν στο δίκτυο ισοδυναμούν με τα μισά απ’ όσα μπήκαν όλο το 2010.ΝΕΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ 

ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς  μέσα από νέες ιδέες, νέες έρευνες και τα αποτελέσματα που αφθονούν σε όλες τις πλευρές.
Ένας από τους γνωστούς φορείς που ασχολούνται με τον τομέα, είναι το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (ETH Zurich), όπου οι ερευνητές διερευνούν τη νανοτεχνολογία και την παραγωγή υδρογόνου απευθείας από το ηλιακό φως.
Διαβάστε περισσότερα » 


Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η 


ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Επί του παρόντος τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν την φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας, αλλά σύμφωνα με ισχυρισμούς του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του οργανισμού τεχνολογικής ανάπτυξης (IEEE), η ηλιακή θα μπορούσε να γίνει πιο φθηνή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τι προδιαγραφές έχουν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πουκυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά;

Για να κυκλοφορήσει ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να πληρεί κάποιες προδιαγραφές ανάλογα με την τεχνολογία του. Συγκεκριμένα, τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές CEC 503 ή ΕΝ 61215 ή IEC 61215 ή ισοδύναμες, ενώ ταthin-film την προδιαγραφή IEC 61646 ή ισοδύναμες

Απαγορεύονται και πάλι τα φωτοβολταϊκά σε γη

υψηλής παραγωγικότητας

Νέα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός επενδυτών, καθώς η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία που έχει περιληφθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.

Andasol 3: το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στην

Ευρώπη


Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ευρώπη τέθηκε σε λειτουργία στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Το ισχύος 50 μεγαβάτ ηλιοθερμικό πάρκο παραβολικών κατόπτρων Andasol 3, σε συνδυασμό με τις ισοδύναμης ισχύος μονάδες Andasol 1 και 2 δημιουργεί στην Ανδαλουσία -μια από τις λίγες περιοχές στην Ευρώπη κατάλληλη για ηλιοθερμική τεχνολογία-  ένα κολοσσιαίο ενεργειακό σύμπλεγμα ισχύος 150 μεγαβάτ.

Φωτοβολταϊκό-μαμούθ εγκαινιάστηκε στο «Ελ. Βενιζέλος»

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο του «Ελ. Βενιζέλος» έχει ισχύ 8 MWp, αναπτύχθηκε σε έκταση 160 στρεμμάτων και σηματοδοτεί «την επιτυχή κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες (ΑΠΕ) στο αεροδρόμιο», όπως αναφέρει και ο Διεθνής Αερολιμένας.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού για το

φωτοβολταϊκό έργο στην Κοζάνη

Στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο, αυτό της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 200 MW, προχώρησε με σημερινή απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. 

Electree: Ένα bonsai με φωτοβολταϊκά

To Electree είναι το νέο δημιούργημα του Γάλλου βιομηχανικού σχεδιαστή Vivien Muller.  Το Electree, ένα γλυπτό στο σχήμα και το μέγεθος ενός Bonsai Tree, που αντί για φύλλα έχει φωτοβολταϊκά panels.

Ερχονται τα φωτοβολταϊκά τσέπηςΠλησιάζει όλο και περισσότερο η εποχή που μια τσάντα, μια μπλούζα ή μια ομπρέλα παραλίας θα είναι ηλιακοί συλλέκτες. Νέα υλικά, τα λεγόμενα Οργανικά Ηλεκτρονικά, θα μπορούν να είναι τόσο εύκαμπτα που να εφαρμόζουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο.

Το TWENTIES project φέρνει ενεργειακή

επανάσταση στην ΕυρώπηΠραγματοποιείται σταδιακά το όραμα για «πράσινη Ευρώπη», καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και κυρίως η αιολική ενέργεια, θεωρούνται πλέον επισήμως το «κλειδί» για την ενεργειακή επάρκεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται μέσα από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων που βασίζονται στις ΑΠΕ.

Φωτοβολταϊκό πάρκο - Πτολεμαΐδα

Τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 200 Μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός.

Ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό, απόδοσης 18,7%, 

ισχυρίζονται πως έφτιαξαν Ελβετοί ερευνητές

Ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό, απόδοσης 18,7%, ισχυρίζονται πως έφτιαξαν Ελβετοί ερευνητές.


Τα φωτοβολταϊκά CIGS, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ίνδιο, χαλκό, γάλλιο και διοξείδιο του σεληνίου, θα μπορούν αν συμπιέσουν το κόστος της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρισμού....

Ηλιακή φάρμαΕναρμονίζεται άψογα με το φυσικό τοπίο
Η εταιρεία Efinity, έθεσε σε λειτουργία δύο ακόμα ενεργειακές φάρμες στην νοτιοκεντρική Γαλλία, αυτό το μήνα.

Πραγματικά είναι τεράστιες, μιας και καταλαμβάνουν έκταση 89 στρέμματα.

Πρωταθλήτρια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες η Κρήτη

Πρωταθλήτρια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες αναδεικνύεται η Κρήτη, όπουσυνολικά έχουν εγκατασταθεί 700 από τα 1000 συστήματα που είναι εγκατεστημένα πανελλαδικά.

Οι Κρητικοί φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ‘ανοιχτοί» σε έργα πράσινης ανάπτυξης και αρκετοί ιδιώτες προχωρούν σε «πράσινες» επενδύσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και στο περίφημο πράσινο νησί, τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ δεν υπάρχει ούτε ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη αλλά ούτε και καμία αίτηση.


Φωτοβολταϊκό Φαινόμενο

Βρισκόμαστε στη γειτονιά ενός αντιδραστήρα σύντηξης, στον Ήλιο μας, όπου σε μια κόλαση φωτιάς, πυρήνες υδρογόνου μετατρέπονται σε πυρήνες ηλίου. Εξαιτίας της παραπάνω πυρηνικής αντίδρασης ο ήλιος μας χάνει 4,5 εκατομμύρια τόνους από τη μάζα του σε κάθε δευτερόλεπτο και τη μετατρέπει σε ισοδύναμη ενέργεια, σύμφωνα με την αρχή της ισοδυναμίας μάζας - ενέργειας της Θεωρίας της Σχετικότητας.Σνομπάρουν τα ''φωτοβολταϊκά στη στέγη'' τα νησιά !!!

Αναξιοποίητη έχουν αφήσει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών περίπου τα 6 στα 10 Ελληνικά νησιά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 58 μη διασυνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο (συν τους Ωθονιούς), στα 37 δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα κιλοβάτ από φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.......Φωτοβολταϊκά αγροτών: «τρέχει» τα αιτήματα η ΡΑΕ

O ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ παρέχει εξουσιοδότηση προς τη ΔΕΗ ΑΕ, ως Διαχειριστή του Δικτύου, για την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι συνδέονται στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.......

Φωτοβολταϊκά σε ένα φύλλο χαρτί (video)Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι ακριβά, ογκώδη και βαριά πάνελ που χρειάζονται εγκατάσταση από ολόκληρο συνεργείο. Ερευνητές όμως στο MIT αναπτύσσουν μία τεχνολογία σύμφωνα με την οποία τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μπορούν να τυπωθούν σε ένα κοινό φύλλο χαρτί.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν ένα χαρτί που βρήκε από οποιονδήποτε εκτυπωτή, με μια σειρά χρωματιστά ορθογώνια τυπωμένα στην επιφάνειά του. Συνδέοντας όμως δύο ηλεκτρόνια και ρίχνοντάς 
του φως, το χαρτί αυτό μπορεί να παρέχει ενέργεια αρκετή για να ανάψει ένα ρολόι LCD.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Ένα εκατομμύριο σπίτια στο Μπαγκλαντές τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια


Αν και τα ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις χώρες της Δύσης σε πολύ περιορισμένο βαθμό, ωστόσο η συγκεκριμένη μορφή τεχνολογίας ηλιακών πάνελ βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη στις χώρες της Ασίας και ειδικά στο Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ