18/11/12

Το «μυστηριο» της πωλησης της Energa και το ραντεβου στην Πετρουπολη

Μια ιστορία με πολλά ρωσικά μυστήρια της Energa και της Hellas Power με μια συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, με εταιρεία στο Ντουμπάι και έναν πωλητή που γνώριζε πολλά για το ποιος ήταν ο αγοραστής. 
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» της Κυριακής εταιρεία και συγκεκριμένα η εταιρεία ILS Fiduciaries από το 1973 συμβούλευει μεγάλες εταιρείες κυρίως εφοπλιστές στην Ελλάδα για τον τρόπο που θα έχουν φοροαποφυγή. Στον κόσμο των στελεχών επιχειρήσεων αυτή η πρακτική ονομάζεται "βελτιστοποίηση" της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας World Wide Energy Ltd φέρεται να αγόρασε τις εταιρείες Energa και Hellas Power, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011.

Η αγοράστρια εταιρεία ιδρύεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι τυχαία. Εκεί η φορολογία είναι μηδενική επί των κερδών, δεν χρειάζονται ετήσιοι ισολογισμοί και το σπουδαιότερα για τέτοιες επενδύσεις εξασφαλίζεται στο 100% το απόρρητο για το ποιος είναι ο δικαιούχος.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που φέρεται να αγόρασε τις δυο εταιρείες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευεμα της Καθημερινής, ενεργεί για λογαριασμό ενός μυστηριώδους Ρώσου αγοραστή. Το ραντεβού μεταξύ του εκπροσώπου και των ιδιοκτητών των εταιρείων, Βασιλείου Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου, έγινε στην Πετρούπολη της Ρωσίας δυο μήνες πριν από την πώληση, στις 22 Σεπτεμβρίου 2011.

Η άλλη όψη της ιστορίας που έχει πολλά μυστήρια είναι αυτή όπως την θυμούνται οι δυο επιχειρηματιές που είναι προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυριών που έπρεπε να αποδώσουν(κατά τον ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα).

Ο κ. Μηλιώνης θυμάται μια συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με πρώην εμπορικό έταιρο του πατέρα του Φλώρου από το Καζαχστάν, που ονομάζονταν "Γκεοργκίεφ" και ο οποίος δέχθηκε τους δυο Έλληνες σε σουίτα με σκοπό να αγοράσει τις δύο εταιρείες.

Από την άλλη ο κ. Φλώρου σύμφωνα με την κατάθεση του δεν θυμάται το όνομα του Ρώσου που θα αγόραζε την εταιρεία.

Αντίφαση στην ιστορία είναι επίσης ότι οι δυο εταιρείες αποτιμήθηκαν διαφορετικά από την αγοράστρια ενώ είναι ισοδύναμες. Ο δικηγόρος του Φλώρου μπλέκει ακόμη περισσότερο το μυστήριο καθώς θυμάται πράγματα διαφορετικά. Κατέθεσε ότι έλαβε εντολή από τον Μηλιώνη να ιδρύσει την εταιρεία με έδρα το Ras El Khaimah. Ο Φλώρος αρνείται τη βασιμότητα αυτής της κατάθεσης.

Όλα αυτά σύμφωνα με το δημοσίευεμα θα μπορούσαν να διαφωτισθούν από τον ανακριτή αν είχε καλέσει τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της αγοράστριας εταιρείας. Πάντως 17 εκατομμύρια ευρώ εστάλησαν σε Ελβετική Τράπεζα και σε κάθε περίπτωση αν οι αρμόδιες αρχές δεν ενεργούσαν γρήγορα άλλα 100 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν φύγει απο την χώρα.