24/4/14

Τι δουλειά ετοιμάζει το Κατάρ στον Πειραιά

Ραντεβού την Τετάρτη του Πάσχα έχουν δώσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ακτοπλόοι, επιχειρηματίες και εταιρεία συνδεδεμένη με συμφέροντα του Κατάρ προκειμένου να προχωρήσουν το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG ) ως καυσίμου για τα ακτοπλοϊκά.

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της Ακτής Βασιλειάδη αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη εξευρεθεί πόροι κοινοτικών προγραμμάτων που μπορούν να καλύψουν το 50% του κόστους μετατροπής των συμβατικών ακτοπλοϊκών σε πλοία ικανά να κινηθούν με LNG. Παράλληλα έχουν προχωρήσει, κατ΄ άλλες πληροφορίες, και επαφές μεταξύ άλλων επιχειρηματιών και των υπολοίπων εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί το ενδιαφέρον και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αυτή αλυσίδα.

Στην έντονη κινητικότητα αυτή συμβάλλει και η σπουδή για «καθαρότερα καύσιμα» ενόψει του κυοφορούμενου θεσμικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η δυνατότητα να εξευρεθεί έργο για την χειμαζόμενη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Πειραιά.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για project που συνδέονται με το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν είναι μυστικό. Επιβεβαιώθηκε δε πρόσφατα στην εδώ επίσκεψη του γενικού οικονομικού διευθυντή της, Qatar Petroleum International, Αμπντουλαζίζ Αλ Κουάρι ο οποίος παραδέχτηκε πως η QPI επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές για διεθνή διαφοροποίησή της μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, κυρίως δε σε έργα υποδομής LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η QPI έχει εισέλθει με ποσοστό 25% έναντι 58 εκατ. δολ. στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ δυναμικότητας 435 MW όπου συνυπάρχει πλέον ως βασικός μέτοχος με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez.


Στο Κατάρ πιστεύουν ότι η «σε αυτή τη μεριά του πλανήτη υφίσταται πλήθος αναντιστοιχιών στην προσφορά, τη ζήτηση και την όδευση και διαχείριση της ενέργειας» και έτσι υπάρχουν και επενδυτικές ευκαιρίες. Στο ραντεβού της Τετάρτης, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την εξεύρεση οικονομικότερων καυσίμων για την ακτοπλοΐα στα πλαίσια της προσπάθειας εξυγίανσής της, παρούσα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η QENERGY. Η εταιρεία αυτή αποτελεί θυγατρική της ΓΕΚ Τερνα η οποία αντιπροσωπεύει καταριανό lng (διαθέτει συμφωνία Master LNG Sale & Purchase με την συμφερόντων Κατάρ, RasGas) αλλά και άλλες επιχειρήσεις.
Η χρήση LNG από τα ακτοπλοϊκά μπορεί να περιορίσει δραστικότατα το κόστος των καυσίμων του που έχει ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το 50% των λειτουργικών τους δαπανών. Δεν μετατρέπονται όμως όλα τα υπάρχοντα πλοία. Επιπλέον χρειάζεται υποδομή στο bunkering τον εφοδιασμό δηλαδή με LNG αλλά και την αποθήκευση με δεδομενη την ύπαρξη σήμερα μόνον της υποδομής της Ρεβυθούσας.

Όμως η ΕΕ προωθεί την διάδοση της χρήσης του LNG και ήδη η ΔΕΠΑ τρέχει μελέτη για πλωτό σταθμό LNG στην Καβάλα στον οποίο εφόσον προχωρήσει τα σχέδιά της θα συνεργαστεί με ξένο επενδυτή. Ήδη την Τρίτη η Golar LNG συμφερόντων John Fredriksen συναντήθηκε με τον υπουργό  περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή βιομηχανία στρέφεται ήδη στην κατεύθυνση του Είναι χαρακτηριστική η παραγγελία το Φεβρουάριο αξίας 270 εκατομμυρίων ευρώ της Brittany Ferries στα γαλλικά ναυπηγεία της STX France για το πρώτο πολύ μεγάλο ακτοπλοϊκό που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο LNG και θα δρομολογηθεί σε τακτικά δρομολόγια μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης. Ακτοπλοϊκά επιβατηγά πλοία που έχουν ως κινητήρια δύναμη το φυσικό αέριο υπάρχουν όμως εδώ και καιρό στις βορειότερες θάλασσες και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες ενώ πλέον οι στόλοι αυτοί μεγεθύνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.


Πηγή:www.capital.gr