Η κοινότητα θα ονομάζεται Smart Fujisawa – Βιώσιμη Πόλη (Fujisawa SST) και έως το 2018 θα μπορούσε να προσφέρει έναν προσεκτικά σχεδιασμένο, φιλικό προς το περιβάλλον χώρο για την φιλοξενία 1000 κατοίκων. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο την μείωση της παραγωγής άνθρακα μέσα στην πόλη κατά 70% από τα επίπεδα του 1990.
Τα πράσινα κτίρια δεν είναι σίγουρα κάτι καινοτόμο, αλλά η ουσία του σχεδίου της Panasonic είναι να δημιουργήσει από το μηδέν και όχι εκ των υστέρων μία κοινότητα που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Η ιδέα βασίζεται στο ότι οι υφιστάμενες τεχνολογίες και ο στρατηγικός σχεδιασμός της μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά εξ αρχής, με σκοπό το μέγιστο αποτέλεσμα και αποδοτικότητα.
Η Fujisawa SST θα τα συνδυάζει όλα: ένα έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο, ηλιακά κύτταρα και ηλιακές μπαταρίες σε κάθε σπίτι. Οι δρόμοι έχουν σχεδιαστεί για ποδήλατα, περιπατητές και ηλεκτρικά οχήματα, θα υπάρχει δίκτυο δημόσιου φωτισμού και πολλά άλλα που θα βασίζονται 100% στις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών της Ιαπωνίας, το έργο σχεδιάστηκε με βάση διάφορες πτυχές αντιμετώπισης καταστροφών. Η Fujisawa SST θα αποτελεί μία αυτοσυντηρούμενη από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πόλη. Με τόσες πολλές πληγείσες ιαπωνικές κοινότητες που ψάχνουν για τρόπους ανοικοδόμησης, η Fujisawa SST θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για την αναγέννησή και την ανοικοδόμηση τους.
Η Panasonic έχει πολλά να κερδίσει από το έργο. Η εταιρία θα αναπτύξει τις δημόσιες σχέσεις της και θα δώσει την εικόνα μίας εταιρίας της οποίας τα προϊόντα λειτουργούν σε τέλεια αρμονία με το περιβάλλον. Το έργο θα αποτελέσει μια πλατφόρμα δοκιμών για την άσκηση αυτών των τεχνολογιών και θα μπορούσε να έχει μελλοντικό όφελος δημιουργίας προτύπου για ένα τέτοιο είδος κατασκευών.
Αν η Panasonic κάνει την αρχή για το πως να οικοδομήσουμε μία 100% πράσινη κοινότητα από την βάση, στο μέλλον οι άλλες εταιρίες πιθανότατα θα την ακολουθήσουν. Επίσης, το δελτίο Τύπου κάνει αναφορά στην οικοδομική έκρηξη της Ασίας, την οποία Panasonic θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και το μοντέλο της να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία και άλλων 100% πράσινων πόλεων.
Το δελτίο τύπου της Panasonic αναφέρει επίσης ότι το project της αποτελεί μια νέα εκτιμητική μέθοδο για την αξία των περιβαλλοντικών ακινήτων μέσα σε έξυπνες πόλεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για τις κατασκευαστικές εταιρίες ώστε να χτίσουν σπίτια με την τεχνολογία της Panasonic, δεδομένου ότι θα γνωρίζουν πόσο θα άξιζαν στην αγορά των ακινήτων η τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν και πιο θα είναι ακριβώς το κόστος κατασκευής τους.
Το έργο είναι μια εξαιρετικά τολμηρή ιδέα. Εάν επιτύχει, η Fujisawa SST θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των πράσινων κατασκευαστών παγκοσμίως και σίγουρα θα δώσει νέα πνοή στην αγορά προϊόντων και πρακτικών που απαιτούνται για την δημιουργία ευφυέστερων πόλεων.Υποθέτοντας ότι το έργο προχωράει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, μία πρώτη γεύση θα έχουμε το 2014. Εάν ο άνθρωπος αποδειχτεί πρόθυμος να ζήσει σε αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει την πόλη του μέλλοντος τότε το έργο της Panasonic μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
http://www.youtube.com/watch?v=v3mVJ_2qF9k&feature=player_profilepage