5/3/12

Ελκυστικη η Ελλαδα για Επενδυσεις στον Τομεα των Φωτοβολταικων

«Ενδιαφερόμαστε για ελκυστικές επενδύσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με ευελιξία όπου τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν, για την εκάστοτε χώρα» επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο ιδρυτής της Kirchner Solar Hellas, που εγκαινίασε πρόσφατα την παρουσία της στην Ελλάδα.
Εγκαινιάσατε πρόσφατα την παρουσία σας στη χώρα μας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ποιες οι προοπτικές που διαβλέπει η Kirchner Solar Group για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα; Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η αγορά στο εγγύς μέλλον;
Η Ελλάδα είναι μια ελκυστική αγορά για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών αλλά και για μας ως επιχείρηση μιας και εξαιτίας της υψηλής ηλιοφάνειας προσβλέπουμε μεγάλη απόδοση.
Γι' αυτό και αποφασίσαμε να διευρύνουμε την παρουσία μας στον ελληνικό χώρο. Λόγω της διαφοροποιημένης γκάμας προϊόντων για διαφορετικά πεδία χρήσης και της πολυετούς εμπειρίας μας θέλουμε να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένες λύσεις για τις συνεχείς προκλήσεις της ελληνικής αγοράς. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα καθιερωθούμε επιτυχώς στο χώρο.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο, κατά πόσο το «Project Helios» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αποτελεί «σανίδα» σωτηρίας για την επιχειρηματικότητα και την «πράσινη» ανάπτυξη;
Το σχέδιο «Ήλιος» έχει την προοπτική να καθιερώσει στο μέλλον την ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα και κυρίως να διευκολύνει την είσοδο στην ελληνική αγορά γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει φυσικά και τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια δυνατότερη ενεργειακή αυτονομία και συνεργασία. Εάν τελικά το σχέδιο ευοδωθεί θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.
Έχοντας σημαντική παρουσία διεθνώς, ποια τα μεγαλύτερα έργα που έχει υλοποιήσει έως σήμερα η Kirchner Solar Group και τι αφορά ο σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα;
Η Kirchner Solar Group θα συνεχίζει και στο μέλλον να χτίζει τη διεθνή της παρουσία. Ενδιαφερόμαστε για ελκυστικές επενδύσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με ευελιξία όπου τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν, για την εκάστοτε χώρα, τους κατοίκους και εμάς ως επιχείρηση, και αυτός είναι ο κανόνας διεθνώς. Έχουμε εγκαταστήσει 200 MWp σε όλον τον κόσμο μεταξύ των οποίων 15 MWp στην Ιταλία, 10 MWp στην Ισπανία, 12 MWp στον Καναδά και 10 MWp στην Αυστραλία κ.λπ.
Ποια τα θεσμικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν έτσι ώστε οι επενδύσεις στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να κινηθούν με συλλογικότητα και μεγαλύτερες ταχύτητες;
Θα πρέπει να απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης των αξιόπιστων επενδυτών.














(από την εφημερίδα "Ημερησία")