Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η Αρκτική σε πεδίο μέγιστου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος,καθώς ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της κινητοποιεί αντανακλαστικά ανταγωνισμού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Η κυματική ενέργεια εκμεταλλεύεται διαφορετικούς τύπους θαλάσσιας ροής - παλίρροιες,ρεύματα,οσμωτική πίεση...

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

10 χρήσιμες πρακτικές συμβουλές μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση της βενζίνης και άρα και τις δαπάνες σου!!

24/4/14

Τι δουλειά ετοιμάζει το Κατάρ στον Πειραιά

Ραντεβού την Τετάρτη του Πάσχα έχουν δώσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ακτοπλόοι, επιχειρηματίες και εταιρεία συνδεδεμένη με συμφέροντα του Κατάρ προκειμένου να προχωρήσουν το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG ) ως καυσίμου για τα ακτοπλοϊκά.

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της Ακτής Βασιλειάδη αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη εξευρεθεί πόροι κοινοτικών προγραμμάτων που μπορούν να καλύψουν το 50% του κόστους μετατροπής των συμβατικών ακτοπλοϊκών σε πλοία ικανά να κινηθούν με LNG. Παράλληλα έχουν προχωρήσει, κατ΄ άλλες πληροφορίες, και επαφές μεταξύ άλλων επιχειρηματιών και των υπολοίπων εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί το ενδιαφέρον και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αυτή αλυσίδα.

Στην έντονη κινητικότητα αυτή συμβάλλει και η σπουδή για «καθαρότερα καύσιμα» ενόψει του κυοφορούμενου θεσμικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η δυνατότητα να εξευρεθεί έργο για την χειμαζόμενη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Πειραιά.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για project που συνδέονται με το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν είναι μυστικό. Επιβεβαιώθηκε δε πρόσφατα στην εδώ επίσκεψη του γενικού οικονομικού διευθυντή της, Qatar Petroleum International, Αμπντουλαζίζ Αλ Κουάρι ο οποίος παραδέχτηκε πως η QPI επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές για διεθνή διαφοροποίησή της μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, κυρίως δε σε έργα υποδομής LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η QPI έχει εισέλθει με ποσοστό 25% έναντι 58 εκατ. δολ. στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ δυναμικότητας 435 MW όπου συνυπάρχει πλέον ως βασικός μέτοχος με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez.


Στο Κατάρ πιστεύουν ότι η «σε αυτή τη μεριά του πλανήτη υφίσταται πλήθος αναντιστοιχιών στην προσφορά, τη ζήτηση και την όδευση και διαχείριση της ενέργειας» και έτσι υπάρχουν και επενδυτικές ευκαιρίες. Στο ραντεβού της Τετάρτης, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την εξεύρεση οικονομικότερων καυσίμων για την ακτοπλοΐα στα πλαίσια της προσπάθειας εξυγίανσής της, παρούσα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η QENERGY. Η εταιρεία αυτή αποτελεί θυγατρική της ΓΕΚ Τερνα η οποία αντιπροσωπεύει καταριανό lng (διαθέτει συμφωνία Master LNG Sale & Purchase με την συμφερόντων Κατάρ, RasGas) αλλά και άλλες επιχειρήσεις.
Η χρήση LNG από τα ακτοπλοϊκά μπορεί να περιορίσει δραστικότατα το κόστος των καυσίμων του που έχει ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το 50% των λειτουργικών τους δαπανών. Δεν μετατρέπονται όμως όλα τα υπάρχοντα πλοία. Επιπλέον χρειάζεται υποδομή στο bunkering τον εφοδιασμό δηλαδή με LNG αλλά και την αποθήκευση με δεδομενη την ύπαρξη σήμερα μόνον της υποδομής της Ρεβυθούσας.

Όμως η ΕΕ προωθεί την διάδοση της χρήσης του LNG και ήδη η ΔΕΠΑ τρέχει μελέτη για πλωτό σταθμό LNG στην Καβάλα στον οποίο εφόσον προχωρήσει τα σχέδιά της θα συνεργαστεί με ξένο επενδυτή. Ήδη την Τρίτη η Golar LNG συμφερόντων John Fredriksen συναντήθηκε με τον υπουργό  περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή βιομηχανία στρέφεται ήδη στην κατεύθυνση του Είναι χαρακτηριστική η παραγγελία το Φεβρουάριο αξίας 270 εκατομμυρίων ευρώ της Brittany Ferries στα γαλλικά ναυπηγεία της STX France για το πρώτο πολύ μεγάλο ακτοπλοϊκό που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο LNG και θα δρομολογηθεί σε τακτικά δρομολόγια μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης. Ακτοπλοϊκά επιβατηγά πλοία που έχουν ως κινητήρια δύναμη το φυσικό αέριο υπάρχουν όμως εδώ και καιρό στις βορειότερες θάλασσες και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες ενώ πλέον οι στόλοι αυτοί μεγεθύνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.


Πηγή:www.capital.gr

15/2/14

ερχεται το 2014 το πιο θερμο καλοκαιρι που εχουμε ζησει λενε οι επιστημονες

Το 2014 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (τέλος 19ου αιώνα), επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων, το….«κακό παιδί» του κλίματος, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» φαίνεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα.

Και αν το θερμοκρασιακό ρεκόρ δεν συμβεί το 2014, τότε θα συμβεί το 2015.
Σύμφωνα με τις ίδιες επίμαχες εκτιμήσεις, υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 75% το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη.
Όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.
Οι Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Χανς Γιοακίμ Σελνχούμπερ του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέπτυξαν ένα νέο κλιματολογικό μοντέλο, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να προβλέψει ότι φέτος θα κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θερμοκρασίες της Γης.

Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- λαμβάνει χώρα, όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο σε μια δεδομένη χρονιά.

Όμως οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό) μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο. Όπως αναφέρουν, για το 2014 η σχετική πιθανότητα είναι 76%. Η έως τώρα καλύτερη πρόβλεψη του Ελ Νίνιο δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις έως έξι μήνες.
Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα. Αλλά αν όντως συμβεί και το Ελ Νίνιο, τότε αυτό ίσως είναι «το κερασάκι στην τούρτα», που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να «σπάσουν τα θερμόμετρα» τη φετινή χρονιά.
Δεν αποκλείεται όμως, κατά τους γερμανούς ερευνητές, το ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας να καταρριφθεί το 2015 τελικά, επειδή το Ελ Νίνιο ασκεί επίδραση σε δύο συναπτά ημερολογιακά έτη.
Και άλλα κλιματολογικά μοντέλα έχουν κάνει πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο φέτος, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο -αν όντως συμβεί- θα έχει την μεγάλη ένταση του 1998, όταν είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο κλιματολόγος Τιμ Μπάρνετ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις νέες εκτιμήσεις, θεωρώντας πρόωρες τέτοιες προβλέψεις και βασισμένες σε ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και σε ξεπερασμένες τεχνικές. Όπως λένε, ένα τόσο πολύπλοκο καιρικό φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ένα τόσο απλό κλιματολογικό μοντέλο.
«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγοράκι» (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγενα.
Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Ελ Νίνια» (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού γίνονται ασυνήθιστα κρύα.