30/5/12

Εκτος αγορας ηλεκτρισμου και η "REVMAENA"

Νέα αποβολή από την αγορά ηλεκτρισμού καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΛΑΓΗΕ, προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης των συναλλαγών ΗΕΠ και διαγραφή από το μητρώο συμετεχόντων της εταιρείας REVMAENA. Η εταιρεία που το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει έντονη διαφημιστική εκστρατεία είχε επιχειρήσει να κερδίσει μέρος των πελατών που είχαν φύγει από τις εταιρείες Energa & Hellas Power.
 
Μετά την αποβολή εκ μέρους της ΛΑΓΗΕ της εταιρείας "Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή Α.Ε." από το Μητρώο Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, σειρά είχε και δεύτερη μεγάλη εταιρεία ρεύματος.

Η ολομέλεια της ΡΑΕ αποφάσισε σήμερα να καλέσει σε ακρόαση τη μεγάλη εταιρεία ρεύματος που έχει απορροφήσει μέρος των πελατών της Energa και της Hellas Power και ανέπτυξε δυναμικό πρόγραμμα διαφήμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ενώ έχει και ληξιπρόθεσμα χρέη. Στην συγκεκριμένη εταιρεία προ ολίγων ημερών η ΡΑΕ αρνήθηκε να δώσει επέκταση της άδειας για αύξηση ισχύος, όπως είχε αιτηθεί.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η REVMAENA έχει περίπου 29.600 πελάτες στη χαμηλή τάση και 80 στη μέση, ενώ η Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή περίπου 400 πελάτες περίπου στη χαμηλή τάση και 37 στη μέση. Επίσης το Μάρτιο σε βάρος της REVMAENA είχε κάνει καταγγελία η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας είναι παραπλανητική και ότι εμφανίζει εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι και οι δύο εταιρείες, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί τόσο από τη ΡΑΕ όσο και από το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν αλλά και να καταβάλουν τις απαραίτητες εγγυήσεις που προβλέπει ο κανονισμός της αγοράς. Η τελευταία προειδοποίηση είχε απευθυνθεί στα μέσα Απριλίου όταν και δόθηκε διορία μέχρι τις 15 Μαΐου. Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας ξεκίνησαν οι διαδικασίες καταγγελίας των συμβάσεων καθώς επίσης οι εταιρείες κλήθηκαν από τη ΡΑΕ σε ακρόαση με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειάς τους.

Η ΛΑΓΗΕ κατήγγειλε τη Σύμβαση Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε από το Μητρώο Συμμετεχόντων του κατόχου Άδειας Προμήθειας την εταιρεία "REVMAENA Μ.Ε.Π.Ε." ενώ οι πελάτες της εταιρείας εντός της Ελληνικής επικράτειας θα εκπροσωπούνται από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου από την Πέμπτη και μετά.
Η ΔΕΗ αναλαμβάνει ως προμηθευτής

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 άρθρο 57, ανέλαβε ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές των δύο εταιρειών από:

-την Τετάρτη 30/5/2012 και ώρα 00:00 για τους πελάτες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και από
-την Πέμπτη 31/5/2012 και ώρα 00:00 για τους πελάτες της εταιρείας REVMAENA Μ.Ε.Π.Ε.
Οι καταναλωτές των δύο ανωτέρω εταιρειών θα συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται αδιαλείπτως και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.

Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο Νόμος, με βάση τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00).

Αυστηρότερα τα προγράμματα ελέγχου

Τα προγράμματα ελέγχου γίνονται ακόμα πιο αυστηρά καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από τις ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ να στέλνουν στο τέλος κάθε μήνα ενημερωμένους πίνακες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή την μη καταβολή εγγυήσεων όλων των εταιρειών της αγοράς. Έτσι, η διαδικασία που ξεκίνησε σε αυτή τη φάση από τις επιστολές της ΡΑΕ, αφενός μεν προς τις εταιρείες από τις οποίες ζητούσε μέχρι 15 Μαΐου να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου δε προς τους ΛΑΓΗΕ – ΑΔΜΗΕ με την οποία ζητούσε να την ενημερώσουν για τις οφειλές κατά την ίδια ημερομηνία, θα γίνεται πλέον σταθερά κάθε μήνα.

Συνολικά, τα ποσά που οφείλονται στις εταιρίες παραγωγής ρεύματος ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ και αφορούν τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Τα ληξιπρόθεσμα από αυτά είναι 100 εκατ. ευρώ (εκτός των ποσών του Απριλίου που λήγουν στις 6 Ιουνίου).
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι: "Η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγαν και διέθεσαν στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα καθ' όλο το προηγούμενο τετράμηνο οι παραγωγοί Α.Π.Ε., έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα στις επιχειρήσεις αυτές.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί ταχύτατα και με μαθηματική ακρίβεια τους παραγωγούς Α.Π.Ε. στην πτώχευση και τις τράπεζες που τους δάνεισαν σε τεράστιες ζημιές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία ολόκληρης της ενεργειακής αγοράς και της χώρας".

πηγή: news247.gr