8/3/13

Μπαινει αυριο η σκανδαλωδης υπογραφη ΔΕΗ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Παρά την εισαγγελική  παρέμβαση για τη «χρυσοφόρα»  σύμβαση της ΔΕΗ με την ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ και ενώ είναι σε εξέλιξη  προκαταρκτική εξέταση και παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της  διοίκησης της ΔΕΗ και συγκεκριμένα του πρώην προέδρου της Παναγιώτη Αθανασόπουλου,ότι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης είναι η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, υπογράφεται αύριο η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση  μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είχε παραπέμψει στη γενική συνέλευση τη σύμβαση. Και τώρα ο ίδιος ο κ. Ζερβός υπογράφει τη σύμβαση μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., παρουσία μάλιστα του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η αναστάτωση των  κατοίκων των οικισμών Ποντοκώμης και  Μαυροπηγής είναι μεγάλη, καθώς βλέπουν  να υπογράφεται η σύμβαση και  να ξεκινάει ένα έργο ενώ δεν έχουν  ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ είχε δεσμευτεί πως καμία σύμβαση δεν θα υπογραφεί αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Δημήτρης Μαυρομματίδης εξήγησε οτι «οι διαδικασίες μετεγκατάστασης έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι».

Η διαδικασία για τους κατοίκους  του οικισμού Μαυροπηγής είναι ένα  βήμα μπροστά, η μετεγκατάσταση όμως δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2014. Η απαλλοτρίωση του οικισμού της Μαυροπηγής και ειδικότερα η αναγνώριση των δικαιούχων, εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Κατά τη δικαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για περίπου 400 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες καθορίστηκε να συζητηθούν στις 13Ιουνίου.
 
 
Πηγη:protothema.gr