6/3/13

Η ενεργειακη εταιρεια Vattenfall απολυει 2.500 υπαλληλους της

Η σουηδική εταιρεία του τομέα της ενέργειας Vattenfall ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 2.500 τις θέσεις εργασίας ως το 2014 στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει εξοικονόμηση 4,5 δισεκατ. κορόνων, επικαλούμενη το γεγονός της μείωσης της ζήτησης και της ταυτόχρονης πτώσης των τιμών.

 Οι περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας αναμένεται να γίνουν στη Γερμανία — 1.500 θέσεις πρόκειται να καταργηθούν στο Βερολίνο και το Αμβούργο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης της Βάτενφαλ. Περίπου 400 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν στην Ολλανδία και 400 στη Σουηδία.
Στα τέλη του 2012, η κρατική σουηδική ενεργειακή εταιρεία απασχολούσε περίπου 32.800 ανθρώπους.

Την ανακοίνωση έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Βάτενφαλ, Έστεν Λόσετ, και η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης Ίνγκριντ Μπόντε.
Ο Λόσετ ανέφερε ότι οι μειώσεις προσωπικού σχεδιάζεται να γίνουν με έναν "κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο" και "σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις μονάδες (. . .) σε όλες τις χώρες".

Η Βάτενφαλ ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζει να πωλήσει μερικές από τις λιγότερο σημαντικές εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο με τη χρήση λιγνίτη Lippendorf R στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μεγάλο μέρος των απολύσεων αφορά το διοικητικό προσωπικό της επιχείρησης.
Στην Ολλανδία, η Βάτενφαλ είχε εξαγοράσει το 
2009 τη δεύτερη σε μέγεθος ενεργειακή εταιρεία Nuon με τίμημα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν μια επένδυση που τελικά απέβη λιγότερο κερδοφόρα από ό,τι ανέμενε η διοίκηση του σουηδικού όμιλου.



πηγη:newsit