11/11/11

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε δέκα χρόνια

Επί του παρόντος τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν την φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας, αλλά σύμφωνα με ισχυρισμούς του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του οργανισμού τεχνολογικής ανάπτυξης (IEEE), η ηλιακή θα μπορούσε να γίνει πιο φθηνή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEEE, James Prendergast, είπε ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το κόστος των παραδοσιακών πηγών ενέργειας.
Σε δήλωση του ο IEEE είπε ότι, όσο οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνονται όλο και πιο συχνές και παράλληλα η τεχνολογία των συστημάτων γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι συγκρίσιμο με τα ορυκτά καύσιμα.
Η Διεθνής Ένωση Ενέργειας (International Energy Association) δήλωσε ότι το ποσό ενέργειας που θα μπορούσε να παραχθεί από την χρήση της ηλιακής έχει σημειώσει αύξηση εως 40% κάθε χρόνο από το 2000.
Η Ένωση ανέφερε στον τεχνολογικό της χάρτη πορείας για την συγκέντρωση της ηλιακής (Technology Roadmap for Concentrating Solar), ότι η ενέργεια που συγκεντρώνεται από την ηλιακή θα μπορούσε να καλύψει το 11,3% των ηλεκτρικών ενεργειακών αναγκών παγκοσμίως μέχρι το 2050, με 9,6% από την ηλιακή ενέργεια και 1,7% από εφεδρικά καύσιμα.
Η συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανταγωνιστική πηγή  μαζικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής και των ενδιάμεσων φορτίων μέχρι το 2020 σύμφωνα με δηλώσεις της Ένωσης.