23/10/11

Andasol 3: το μεγαλυτερο ηλιοθερμικο παρκο στην Ευρωπη - Παρεχει ενεργεια και τη νυχτα


Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ευρώπη τέθηκε σε λειτουργία στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Το ισχύος 50 μεγαβάτ ηλιοθερμικό πάρκο παραβολικών κατόπτρων Andasol 3, σε συνδυασμό με τις ισοδύναμης ισχύος μονάδες Andasol 1 και 2 δημιουργεί στην Ανδαλουσία -μια από τις λίγες περιοχές στην Ευρώπη κατάλληλη για ηλιοθερμική τεχνολογία-  ένα κολοσσιαίο ενεργειακό σύμπλεγμα ισχύος 150 μεγαβάτ.

Το πάρκο θα τεθεί σε κανονική λειτουργία σε λίγες εβδομάδες. Η πλήρης δυναμικότητα του Andasol εκτιμάται ότι θα αποφέρει 165 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και θα εξοικονομήσει 150 χιλιάδες τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η κατασκευή του Andasol 3 ξεκίνησε στα μέσα του 2008 και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η μονάδα αποτελείται από 205 χιλιάδες παραβολικά κάτοπτρα, που συγκεντρώνουν τη θερμότητα που παράγεται από τον ήλιο σε ένα υγρό μετάδοσης θερμότητας. Στη συνέχεια, η θερμική ενέργεια τροφοδοτεί μια ηλεκτροπαραγωγική τουρμπίνα.
Μια ειδική δεξαμενή που περιέχει 30 χιλιάδες τόνους ενός ειδικού μείγματος αλάτων μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για οκτώ ώρες, επιτρέποντας στο Andasol να συνεχίσει την παραγωγή ηλεκτρισμού και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το έργο κατασκεύασαν οι γερμανικές εταιρείες Stadtwerke München, RWE Innogy, RheinEnergie, Ferrostaal και Solar Millennium.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην Ανδαλουσία και η πρωτοποριακή ηλιοθερμική μονάδα Gemasolar ισχύος 19,9 μεγαβάτ.