7/10/11

Φωτοβολταϊκό-μαμούθ εγκαινιάστηκε στο «Ελ. Βενιζέλος»

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο του «Ελ. Βενιζέλος» έχει ισχύ 8 MWp, αναπτύχθηκε σε έκταση 160 στρεμμάτων και σηματοδοτεί «την επιτυχή κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες (ΑΠΕ) στο αεροδρόμιο», όπως αναφέρει και ο Διεθνής Αερολιμένας.

Εγκαινιάσθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως.
 
Η δημιουργία του πάρκου στοίχισε 20 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες.
Οι φωτοβολταϊκές γεννήτριες του αεροδρομίου θα παραγάγουν ετησίως ηλεκτρική ενέργεια 11 εκ. κιλοβατώρων, που αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας «Ελ. Βενιζέλος», ενώ εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους ανά έτος, με ορίζοντα 25 ετών και άνω.
Σύμφωνα με το «Ελ. Βενιζέλος», για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2, θα χρειάζονταν 1, 5 εκατ. δέντρα!
«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ, εφαρμόζει εταιρικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του αεροπορικού κλάδου με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του» τόνισε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΑΑ, κ. κ. Στ. Παπαδημητρίου.
«Για το μέλλον, στο πλαίσιο των δράσεών μας για την κλιματική αλλαγή, εξετάζουμε την πιθανότητα χρήσης άλλων εναλλακτικών ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία και η συμπαραγωγή, με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αεροδρομίου, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής αποδοτικότητας» συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ κ. Ι. Παράσχης.
Το «Ελ. Βενιζέλος» εγκατέστησε την πρώτη φωτοβολταϊκή γεννήτρια πιλοτικά στο σιδηροδρομικό σταθμό του αεροδρομίου τον Ιούλιο του 2004, η οποία λειτουργεί έκτοτε απρόσκοπτα, παράγοντας σταθερά 7.500 kWh.
Η νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.






Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ