23/10/11

ΗΠΑ: Σε αιολικά – υδροηλεκτρικά το μέλλον της ενέργειας

Στους τομείς των αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων θα επικεντρωθεί η ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικάνικης κυβέρνησης. 


Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη της υπηρεσίας Energy Information Administration (EIΑ) της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι ΑΠΕ θα δουν το μερίδιο τους στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αγγίζει το 23% το 2035 από 18% που είναι σήμερα, με κύρια οχήματα την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.


Η ΕΙΑ υποστηρίζει ότι οι ΑΠΕ θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα 25 επόμενα χρόνια και δηλώνει ότι περισσότερο από το 80% αυτής της ανάπτυξης θα προέρχεται από την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, τις οποίες χαρακτηρίζει ως τις πλέον οικονομικά συμφέρουσες. Ειδικότερα, η ανοδική αυτή πορεία θα προέρχεται κατά 55% από την υδροηλεκτρική ενέργεια και κατά 27% από την αιολική, ενώ οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ σχετικά με την ηλιακή ενέργεια είναι μάλλον ουδέτερες.

Σε ότι αφορά την πορεία της κατανάλωσης, η ΕΙΑ υποστηρίζει ότι έως το 2035 θα παρουσιάσει παγκοσμίως μια αύξηση της τάξεως του 53%, η οποία αύξηση θα προέρχεται κατά το ήμισυ από την κατανάλωση ενεργείας σε Κίνα και την Ινδία.

Η ΕΙΑ υπογραμμίζει, πάντως, στην έκθεση της ότι οι ΑΠΕ θα παραμείνουν στη σκιά των ορυκτών καυσίμων αν δεν ενισχυθούν σε πολιτικό επίπεδο με ισχυρή βούληση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή:energypress
Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης