13/6/12

φορτιζει ολα τα φορητα γκατζετ παραγοντας ηλεκτρικη ενεργεια οση ωρα ο χρηστης της περπατα

Εδώ και λίγες ημέρες, μία νέα συσκευή ξεκίνησε να πωλείται στις ΗΠΑ, η οποία αναλαμβάνει να φορτίζει όλα τα φορητά γκάτζετ, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια όσην ώρα ο χρήστης της περπατά. Η συσκευή ονομάζεται nPower PEG (Personal Energy Generator) και αναπτύχθηκε από την ομώνυμη αμερικανική εταιρεία Tremont Electric ώστε να αξιοποιεί την κινητική ενέργεια κατά το βάδισμα, μετατρέποντάς την ηλεκτρικό ρεύμα που αποθηκεύει στην εσωτερική της μπαταρία. Ρεύμα το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει μία μεγάλη σειρά από ηλεκτρονικά προϊόντα – από κινητά και MP3 player, μέχρι μικρές φωτογραφικές μηχανές και tablet PC.

Με μήκος λιγότερο από 10 εκατοστά και βάρος 310 γραμμάρια, το nPower PEG χωράει σε οποιοδήποτε σακίδιο ή τσάντα· έτσι, όσο ο χρήστης του το έχει μαζί του και περπατά, ένα έμβολο μέσα στο nPower PEG ταλαντώνεται πάνω-κάτω γύρω από έναν μόνιμο μαγνήτη, για να παράγει ρεύμα που φυλάσσεται στην ενσωματωμένη μπαταρία λιθίου της συσκευής. Η Tremont Electric υποστηρίζει ότι η συσκευή λειτουργεί ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά περπατά κανείς - στην πραγματικότητα, η «προσωπική γεννήτρια» παράγει ρεύμα ακόμη κι όταν ο κάτοχός του ανεβαίνει σκάλες ή κινείται με ποδήλατο. Και μάλιστα με αρκετά αποδοτικό τρόπο: σύμφωνα με την εταιρεία, ένα λεπτό βαδίσματος αρκεί για να παρατείνει τη «διάρκεια ζωής» ενός MP3 player κατά 60 δευτερόλεπτα.

Στην πραγματικότητα, η παρούσα μορφή του nPower PEG αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή της αρχικής συσκευής που η Tremont Electric είχε κυκλοφορήσει το 2011. Ωστόσο αυτό το αρχικό μοντέλο αποσύρθηκε από την αγορά πριν πουληθούν περισσότερες από 200 συσκευές, λόγω ενός προβλήματος στην μπαταρία του. Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει πως το καινούριο βελτιωμένο μοντέλο της όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά θα μπορεί να παραχθεί και σε πολύ μαζικότερη κλίμακα. Ήδη η Tremont κατασκευάζει 1.000 συσκευές τον μήνα, αριθμό που μπορεί εύκολα να αυξήσει αν αυξηθεί και η ζήτηση.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο nPower μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμη εφαρμογές, με συσκευές οι οποίες θα είναι μικρότερες ή πολύ μεγαλύτερες από την «προσωπική γεννήτρια» που μόλις κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Έτσι, η Tremont ήδη εξετάζει την κατασκευή ενός πολύ μικρότερου nPower που θα τοποθετείται σε ασθενείς για να ηλεκτροδοτεί διάφορες εμφυτεύσιμες συσκευές καθώς αυτοί θα περπατούν. Επίσης, τεράστιες γεννήτριες στη θάλασσα θα μπορούν να παράγουν «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, καθώς τα έμβολά τους θα παρασύρονται από την κίνηση των κυμάτων. 

Όχι ότι το τωρινό προϊόν της Tremont δεν έχει οικολογικά οφέλη αφού, αν καθένας μας χρησιμοποιούσε το nPower για μία μόνο ώρα, θα εξοικονομούσαμε τόσο ρεύμα όσο χρειάζονται 21.000 αμερικανικές κατοικίες.

Η τιμή του nPower είναι 170 δολάρια, ενώ η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει τις πωλήσεις και εκτός ΗΠΑ. 






 naftemporiki