12/6/12

Σε λογαριασμους του ελληνικου Δημοσιου τα κατασχεμενα των Energa-Hellas Power

Στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, θα τεθούν 40 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους, εν Ελλάδι τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Ηellas Power.

Πρωτοποριακή εισαγγελική πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Πόπης Παπανδρέου, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο άσκησε κακουργηματικές διώξεις εναντίον 11 προσώπων, προς το Δικαστικό Συμβούλιο, παραγκωνίζει όλα τα διαδικαστικά προβλήματα και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπήρχαν και δεν επέτρεπαν όλα αυτά τα χρόνια χρήματα τα οποία προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες και κατάσχονταν από τις δικαστικές Αρχές να επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο.

Όπως σχολίαζαν έγκυροι νομικοί κύκλοι, η πρωτοποριακή νομική σκέψη που περιέχεται στο βούλευμα το οποίο απεστάλη στο Δικαστικό Συμβούλιο άρει όλα τα χρόνια, νομικά κωλύματα που δεν επέτρεπαν να εισρεύσουν χρήματα προερχόμενα από έκνομες δραστηριότητες στα κρατικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί να συμβεί στην περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η υπόθεση του οποίου, όπως και εκείνη της Energa και Hellas Power, βαλτώνει εδώ και αρκετούς μήνες στην κύρια ανάκριση…

Μεσεγγυούχος ο υπ. Οικονομικών

Η επόμενη ημέρα της εισαγγελικής κίνησης-ματ αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις. Σε περίπτωση που το Δικαστικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την πρόταση της κυρίας Παπανδρέου (θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο), θα πραγματοποιηθεί άμεση αποδέσμευση των 40 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου. Ως μεσεγγυούχος θα οριστεί ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα κληθεί να εκδώσει επιταγές υπέρ του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης, ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, όπως αγορά φαρμάκων για καρκινοπαθείς και λοιπές ευπαθείς ομάδες, ένα ποσό θα δοθεί στον Δήμο Αθηναίων και ένα άλλο στη «Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ’ (ΛΑΓΗΕ ΑΕ)».

Τελματωμένη η ανάκριση

Στον αντίποδα της εισαγγελικής Πρωτοβουλίας για την άμεση αποδέσμευση των κατασχεμένων χρημάτων, η τακτική ανάκριση για την υπόθεση του επονομαζόμενου σκανδάλου της Energa και Hellas Power πραγματοποιείται με ρυθμούς… χελώνας. Οι διώξεις, που αφορούν στα αδικήματα της υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην Υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), έχουν ασκηθεί από τον Φεβρουάριο. Αφορούν συνολικά 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τους νεόκοπους επιχειρηματίες κ.κ. Αριστείδη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις δύο εταιρείες. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν ληφθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Το προσεχές διάστημα η υπόθεση αναμένεται να ανατεθεί σε πρόεδρο δικαστή, για να διενεργήσει την ανάκριση λόγω της σοβαρότητάς της. Κάτι ανάλογο, υπενθυμίζεται, συνέβη και με την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
lamiareport