12/1/12

2 kgr pellets = 1 lt diesel

Μια μορφή βιομάζας είναι τα pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση των υλικών αυτών, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείτε προέρχεται από τα υπολείμματα κατεργασίας ξυλείας του δάσους και από τα εργοστάσια μηχανικής επεξεργασίας της ξυλείας.

Τα pellets έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (λιγότερο από 12%) και υψηλή πυκνότητα .
Τα pellets γίνονται από παρθένα ξυλεία δηλ. μη επεξεργασμένα με καυστικές ουσίες, κόλλες ή χρώμα. Στη συνέχεια τα υλικά αυτά πιέζονται σε ειδικές μηχανές μέσα σε κυλίνδρους με διαφορετικά μήκη και πάχη (1,5-2 cm στο μήκος και 6-8 mm στην διάμετρο). Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και με υψηλή θερμική αξία (LHV= 4.000- 4.500Kcal/kg)

Το μεγαλύτερο προτέρημα των  pellets από ξύλο, έναντι των άλλων βιοκαυσίμων είναι ότι παράγουν πολύ χαμηλές εκπομπές καυσαερίων και μικρή ποσότητα υπολειμμάτων καύσης που κυμαίνεται μόλις 0,05 γρ. ανά  100 γρ. υλικού.

Έχουν εξαιρετική συνοχή, σύσταση και αποδοτικότητα στην καύση τους, οι καυστήρες και οι σόμπες που καίνε pellets έχουν την μικρότερη εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έναντι των άλλων που καίνε στερεά καύσιμα.

Η θερμική ενέργεια που προκύπτει από την καύση δύο κιλών από pellets ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου, δηλαδή έχουμε kgr pellets  = 1 lt diesel όπου δύο κιλά pellets αποδίδουν περίπου 9.400 θερμίδες κατά προσέγγιση ανάλογα με το είδος του ξύλου.


Τεχνικές προδιαγραφές
Είδος ξυλείας               100% Δρύς & Οξυά     
Διάμετρος                     6mm
Ενέργεια                       18 MJ /  kgr   minimum.
Υγρασία                        7,55 – 11,7   %
Τέφρα                           0,05 – 0,095 % 
Ειδικό Βάρος              1,120g / dm3

Συσκευασία
Σε πλαστικούς σάκους των  15 κιλών
Σε παλέτες 70 σάκους των 15 κιλών 1050kgr ανά παλέτα
Σε jumbo bags των 1000kgr (1 Tone)