27/1/12

Αποχωρουν 2 μεγαλες πολυεθνικες από την αγορα της Ελλαδας;

Την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά έχουν δρομολογήσει δύο μεγάλα ονόματα της αμερικανικήςφωτοβολταϊκής βιομηχανίαςΠρόκειται για την AES Solar, την κοινή εταιρεία της τεξανής ενεργειακής AES και του πράσινου private equity Riverstoneκαθώς επίσης και την Sunedisonτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, 100% θυγατρική της εταιρείας MEMC Electronic Materials (ηγετική δύναμη στα wafers  δισ.κία πυριτίου).


Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από κλαδικούς συνδέσμους στους οποίους μετείχαν στην Ελλάδα καιδρομολογούν τον τερματισμό των νέων δραστηριοτήτων τους στη χώραΘυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ΔΕΗ για την Κοζάνη με ισχύ 200MWΜάλιστα αν επισήμως είχαν γίνει προχωρημένες επαφές με τη Sunedisonωστόσο τελικά επελέγη η διαγωνιστική διαδικασίαστηνοποία και κατέθεσαν προσφορές τόσο η Sunedison όσο και η AES Solar. Εξάλλου η AES Solar έχει κατασκευάσει στηνΕλλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη Φλώριναμε ισχύ 4,3MW.

Ποιες είναι


Η AES Solar Energy Ltd (AES Solar) αποτελεί joint venture της AES Corporation και της Riverstone Holdings LLC. Η AES είναι μια από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκηςμεκεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. δολάρια, και τζίρο 16.6 δισ. Το private equity Riverstone ιδρύθηκε το 2000 καιεπικεντρώνεται στους κλάδους της ενέργειας και του ηλεκτρισμούΔιαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 17 δισ.δολαρίων που έχουν κατανεμηθεί σε έξι επενδυτικά κεφάλαιαπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου κεφαλαίου στονκλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας και διαθέτει γραφεία σε Νέα ΥόρκηΛονδίνο και ΧιούστονΈχει διαθέσει κεφάλαια τηςτάξης των 12,1 δισ. δολαρίων για 62 επενδύσεις σε Βόρεια και Λατινική ΑμερικήΕυρώπη και Ασία.


Η Sunedison θεωρείται από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών με παγκόσμια παρουσία. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε το 2010 το μεγαλύτερο έως τότε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, ισχύος 70 MW στο Rovigo της Ιταλίας. Είναι θυγατρική της MEMC επίσης εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. δολάρια και πωλήσεις 2,23 δισ. δολάρια.
Οι αιτίες


Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου κατά κύριο λόγο εξαιτίας του γενικότερου κλίματος επιφύλαξης και αμφισβήτησης που επικρατεί στους κύκλους των ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Και μπορεί η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό μέλλον της χώρας να έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο πολύ νωρίτερα οι γνωστές παθογένειες, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, είχαν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις εταιρείες αυτές και όχι μόνο.
Πηγή:capital