Την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά έχουν δρομολογήσει δύο μεγάλα ονόματα της αμερικανικήςφωτοβολταϊκής βιομηχανίας. Πρόκειται για την AES Solar, την κοινή εταιρεία της τεξανής ενεργειακής AES και του πράσινου private equity Riverstone, καθώς επίσης και την Sunedison, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, 100% θυγατρική της εταιρείας MEMC Electronic Materials (ηγετική δύναμη στα wafers δισ.κία πυριτίου).
Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από κλαδικούς συνδέσμους στους οποίους μετείχαν στην Ελλάδα καιδρομολογούν τον τερματισμό των νέων δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Θυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ΔΕΗ για την Κοζάνη με ισχύ 200MW. Μάλιστα αν επισήμως είχαν γίνει προχωρημένες επαφές με τη Sunedison, ωστόσο τελικά επελέγη η διαγωνιστική διαδικασία, στηνοποία και κατέθεσαν προσφορές τόσο η Sunedison όσο και η AES Solar. Εξάλλου η AES Solar έχει κατασκευάσει στηνΕλλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη Φλώρινα, με ισχύ 4,3MW.
Η AES Solar Energy Ltd (AES Solar) αποτελεί joint venture της AES Corporation και της Riverstone Holdings LLC. Η AES είναι μια από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μεκεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. δολάρια, και τζίρο 16.6 δισ. Το private equity Riverstone ιδρύθηκε το 2000 καιεπικεντρώνεται στους κλάδους της ενέργειας και του ηλεκτρισμού. Διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 17 δισ.δολαρίων που έχουν κατανεμηθεί σε έξι επενδυτικά κεφάλαια, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερου κεφαλαίου στονκλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας και διαθέτει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χιούστον. Έχει διαθέσει κεφάλαια τηςτάξης των 12,1 δισ. δολαρίων για 62 επενδύσεις σε Βόρεια και Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ασία.
Η Sunedison θεωρείται από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών με παγκόσμια παρουσία. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε το 2010 το μεγαλύτερο έως τότε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, ισχύος 70 MW στο Rovigo της Ιταλίας. Είναι θυγατρική της MEMC επίσης εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. δολάρια και πωλήσεις 2,23 δισ. δολάρια.
Οι αιτίες
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου κατά κύριο λόγο εξαιτίας του γενικότερου κλίματος επιφύλαξης και αμφισβήτησης που επικρατεί στους κύκλους των ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Και μπορεί η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό μέλλον της χώρας να έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο πολύ νωρίτερα οι γνωστές παθογένειες, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, είχαν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις εταιρείες αυτές και όχι μόνο.
Πηγή:capital
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου