26/7/12

Προχωραει η υποθαλασσια διασυνδεση Ελλαδας και Κυπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην ΕΕ για αναγνώριση του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και τη Ελλάδα (EuroAsia Interconnector) ως διασυνοριακού έργου κοινών συμφερόντων.


Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ - Quantum Energy. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «οι δέκα ομάδες εργασίας εργάζονται πυρετωδώς και συντονισμένα και η πρόοδός τους προπορεύεται του αρχικού προγραμματισμού». Ταυτόχρονα ο λεπτομερής χάρτης πόντισης θα είναι έτοιμος περίπου στα τέλη Ιουλίου με τις μέχρι σήμερα αναλύσεις της αγοράς να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του έργου. 


Σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό δελτίο, τα παραπάνω ήταν τα βασικά συμπεράσματα της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου που συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ. Ο Αντιπρόεδρος της Israel Electric Corporation (IEC), Yakov Hain σχετικά με το θέμα υπογράμμισε την υποστήριξη της Κυβέρνησης του Ισραήλ για το έργο, ενώ ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΔΕΗ – Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης χαιρέτισε την αίτηση της κυπριακής Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση ως διασυνοριακού έργου κοινών συμφερόντων της ενεργειακής γέφυρας EuroAsia Interconnector. 


Τέλος ο κ. Κίλλιας ανέφερε την εκτίμηση του πως έως τις 31 Ιουλίου η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα δύναται να υποβάλλει το χάρτη πόντισης του καλωδίου με τις πληροφορίες, όπως διευκρίνισε, να βασίζονται σε υποθαλάσσιες βάσεις δεδομένων, χάρτες, εκθέσεις και παρατηρήσεις από πρόσφατες θαλάσσιες επισκοπήσεις.