26/7/12

Υπεγραφη το νεο Conto Energia στην Ιταλια

Το νέο νομοσχέδιο που ορίζει τις επιδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη γειτονική Ιταλία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Corrado Passera και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Corrado Clini.


Το νομοσχέδιο γνωστό και ως «Conto Energia» θα ισχύσει 45 ημέρες μετά από την επίτευξη του «κλεισίματος» στα 6,7 δις ευρώ, δηλαδή όταν τα κίνητρα από το κράτος για τα φ/β προσεγγίσουν το ποσό αυτό. Σήμερα για το συγκεκριμένο σκοπό η ιταλική κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει 5,8 δις ευρώ για το 2012.


 Το νέο νομοσχέδιο που υπεγράφη αποτελεί το πέμπτο Conto Energia και ορίζει πως μόλις οι αιτήσεις φθάσουν το ποσό αυτό που έχει θέσει ως πλαφόν η Ιταλία, η χώρα δε θα δώσει άδεια σε νέους παραγωγούς που θα θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το νέο κανονισμό λοιπόν θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα «Made in EU» και επίσης θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο για τα φ/β συστήματα άνω των 12 kW. 

Ωστόσο, για τους παραγωγούς φ/β από 12 έως 20 kW θα υπάρχει η δυνατότητα να τύχουν απαλλαγής στην περίπτωση που συναινέσουν να υποστούν πέναλτι της τάξης του 20% σε ότι αφορά τις τιμές feed-in-tariff. Τέλος το πέμπτο Conto Energia καθορίζει πως οι τιμές feed-in-tariff του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα διαμορφωθούν στα 11,3 λεπτά ανά kWh για τα φ/β εδάφους άνω των 5 MW και για τα φ/β σε στέγες έως 3 kW στα 20,8 λεπτά ανά kWh.