26/7/12

Συστημα υπογειων καδων απορριμματων στο Βολο

Η πρόταση του δήμου Βόλου για την χρηματοδότηση του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων & των ανακυκλώσιμων υλικών με τη μέθοδο της υπογειοποίησης» εγκρίθηκε από το πράσινο ταμείο.


Πρόκειται για μια καινοτόμα παρέμβαση που θα εφαρμοστεί με ένα σύστημα 24 υπόγειων κάδων σε 12 σημεία του δήμου και αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το έργο με προϋπολογισμό 442.800 ευρώ εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία και Ανάδειξη Φυσικού Περιβάλλοντος», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», του Πράσινου Ταμείου και διακρίνεται σε δυο υποέργα: Το 1ο υποέργο αφορά την «Προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων», ενώ το 2ο υποέργο την «Προμήθεια γερανών για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων».

Ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πράσινο φως» που δόθηκε στην πρόταση δηλώνοντας πως «από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, κάνουμε πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η οποία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσιακές δυνάμεις του Δήμου, πετύχαμε να προωθήσουμε την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικότερου». 
Με το συγκεκριμένο σύστημα  επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

-Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.
-Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
-Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.

Λειτουργικά πλεονεκτήματα

-Οικονομικότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα συστήματα
-Δυνατότητα απασχόλησης υπαρχόντων απορριμματοφόρων
-Το περιορισμένο βάρος του κάδου επιτρέπει εύκολο χειρισμό του γερανού, υψηλότερη ασφάλεια και γρήγορη διαδικασία αποκομιδής.

Οικονομικά πλεονεκτήματα

-Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
-Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
-Μηδαμινό ποσοστό πιθανότητας βλαβών
-Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
-Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά

Περιβαλλοντικά Πλεονεκτήματα

-Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών
Πηγή: magnesianews