26/7/12

Ανεμογεννητρια για αστικες περιοχες ανεπτυξαν στη Βρετανια

Μία συναρμολογούμενη ανεμογεννήτρια που όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της θα μπορούσε να ενσωματώνει στο σχέδιο της γραφεία ακόμη και σπίτια τοποθετήθηκε στον αύλιο χώρο του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κηλ.


Πρωτότυπο της ίδιας ανεμογεννήτριας, η οποία έχει ονομαστική ισχύ 1.000 βατ, έχει εγκατασταθεί και στη Βουλγαρία με τους εμπνευστές που τη σχεδίασαν να υποστηρίζουν πως το έπραξαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε πόλεις και κωμοπόλεις τα προβλήματα που προκαλούν οι συμβατικές ανεμογεννήτριες, οι οποίες διαθέτουν μεγάλους οριζόντιους άξονες που βασίζονται στη σταθερή ταχύτητα του ανέμου.  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας McCamley, Σκοτ Έλιοτ αναφέρει πως το νέο σχέδιο είναι πιθανό να καλύψει ένα κενό στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Ειδικότερα ο Έλιοτ αναφέρει πως «τα παραδοσιακά μοντέλα αιολικών πάρκων δεν είναι αποδοτικά και οπωσδήποτε δεν είναι κατάλληλα για αστικά περιβάλλοντα», για να προσθέσει πως «αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό στην αγορά καθώς επιχειρήσεις, συγκροτήματα κατοικιών και άλλοι οργανισμοί δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη μορφή καθαρής ενέργειας».

Η εταιρεία McCamley δηλώνει πως η ανεμογεννήτρια της είναι ιδανική για τις συνθήκες ανέμου που επικρατούν στα αστικά περιβάλλοντα.  Για παράδειγμα όταν η ταχύτητα είναι μικρότερη από τα 2 – 3 μέτρα το δευτερόλεπτο, το νέο αυτό σχέδιο συνεχίζει να λειτουργεί ενώ τα συμβατικά σταματούν και για την επανεκκίνησή τους απαιτείται να αντληθεί ενέργεια από το δίκτυο. Οι δοκιμές έχουν δείξει πως η νέα ανεμογεννήτρια είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από τα 1,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια σε πολύ υψηλές ταχύτητες με το αυτορρυθμιζόμενο σύστημα που διαθέτει.  Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το πρόβλημα της μείωσης της ταχύτητας του ανέμου στις μεγάλες πόλεις μπορεί να λυθεί με το νέο σχέδιο της που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο Venturi που συμβαίνει όταν  ένα υγρό με υψηλή πίεση αναγκάζεται να περάσει μέσα από ένα δίαυλο που μειώνει την πίεση, αλλά αυξάνει την ταχύτητά του. Τέλος ένα εκ των πιο σημαντικών στοιχείων της νέας ανεμοτουρμπίνας είναι πως η συναρμολόγησή της μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευκολία και χωρίς να τοποθετηθεί κοντάρι υποστήριξης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να την καταστήσει βιώσιμη πηγή ενέργειας σε μέρη που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ακατάλληλα.  











πηγη:agronews