9/12/11

Ανακυκλώσιμα υλικά στα δημόσια έργα


Οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στα δημόσια έργα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα μέταλλα, η Εγνατία Οδός να γινόταν να είναι πιο «φιλική προς το περιβάλλον» ή η διέλευση των Τεμπών μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς να επηρεάζει το φυσικό τοπίο.
Ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φωκίων Βοσνιάκος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνέδριο ασχολείται με τη νέα γενιά πράσινων έργων υποδομής, δηλαδή διανοίξεις τούνελ, κατασκευή δρόμων και γεφυρών, μεγάλα δημόσια έργα, που όμως θα πρέπει να γίνονται με απολύτως οικολογικό τρόπο και να είναι φιλικά ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κανένα τέτοιο πρότυπο έργο.
Θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα μέταλλα, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτε από τα κανονικά, αν και το έργο θα είχε κοστίσει λίγο παραπάνω. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διακρινόμαστε για τέτοιου είδους ευαισθησίες».