19/12/11

"Πρασινο" πλυντηριο ρουχων πλενει μονο ενα ποτηρακι νερο

Βρετανοί ερευνητές εφεύραν μια επαναστατική «πράσινη» τεχνολογία πλυσίματος ρούχων, που επιτρέπει στο πλυντήριο να χρησιμοποιεί μόνο ένα ποτηράκι νερό για κάθε πλύση!


 Την δουλειά του πλυσίματος κάνουν χιλιάδες μικροσκοπικά νάιλον σφαιρίδια σαν σταγόνες, πλάτους λίγων χιλιοστών η κάθε μια.


Το οικολογικό καινοτομικό σύστημα, που καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και ουσιαστικά καθόλου νερό, αναπτύχθηκε από την εταιρία Xeros, θυγατρική του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ».


Οι συνθετικές ίνες θεωρούνται χαμηλής ποιότητας για την κατασκευή υφασμάτων, μεταξύ
άλλων επειδή το νάιλον έχει την ιδιότητα να κρατά τη σκόνη και τους λεκέδες. Όμως ακριβώς αυτό το αρνητικό χαρακτηριστικό αξιοποιείται έξυπνα από τη νέα τεχνολογία.


Τα νάιλον σφαιρίδια τοποθετούνται στον κάδο του πλυντηρίου, μαζί με το λιγοστό νερό, λίγο απορρυπαντικό και τα ρούχα για πλύσιμο. Καθώς ο κάδος περιστρέφεται, το νερό μουσκεύει ελαφρά τα ρούχα, το απορρυπαντικό αρχίζει να «ξεβγάζει» τους λεκέδες και τότε αναλαμβάνουν δράση τα σφαιρίδια, που, χάρη στην κρυσταλλική φύση της επιφάνειάς τους, δημιουργούν ένα ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο προσελκύει το λεκέ.


Όταν τα νάιλον σφαιρίδια θερμανθούν σε σημείο που η κρυσταλλική επιφανειακή δομή τους μετατραπεί σε άμορφη, τότε οι λεκέδες απορροφώνται για τα καλά και «παγιδεύονται» στο εσωτερικό του σφαιριδίου. Όταν πια το πλύσιμο τελειώσει και ο κάδος σταματήσει να περιστρέφεται, από μια σχισμή που διαθέτει, τα σφαιρίδια πέφτουν σε ένα δεύτερο εξωτερικό κάδο και συλλέγονται.


Επειδή η πλύση ουσιαστικά είναι στεγνή, τα ρούχα δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στέγνωμα μετά το πλύσιμο.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, το νέο σύστημα πλυσίματος καταναλώνει 40% λιγότερη ενέργεια και από το πιο αποδοτικό πλυντήριο που υπάρχει σήμερα.


Τα πρώτα μηχανήματα που θα κατασκευάσει, με βάση τη νέα τεχνολογία, η εταιρία Xeros, θα είναι επαγγελματικά και θα χωράνε μέχρι και 20 κιλά ρούχα για πλύσιμο. Οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια απορρυπαντικά, λευκαντικά κλπ., που χρησιμοποιούν και στα συμβατικά πλυντήρια.