28/3/12

Επενδυσεις 100 εκατ. ευρω στις ΑΠΕ στην Κεντρικη Μακεδονια το 2011

Τα 100 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν το 2011 στον τομέα των ΑΠΕ στην Κεντρική Μακεδονία , με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν στην περιοχή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να φτάνει πλέον στα 83,4 MW, μετά τα 18 MW που αδειοδοτήθηκαν μέσα στο 2011.
Σχεδόν ένα στα δύο ΜW (49%) παράγεται με αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά έργα (34%), η βιομάζα (9%) και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί (8%).
Συνολικά στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ πλησιάζει τα 250 MW και αφορά κυρίως σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί χάρη σε αυτά περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, δρ Παναγιώτης Γεωργιάδης, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για το έργο REN-REN (στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι 14 περιφέρειες από 13 κοινοτικές χώρες).
Σύμφωνα με τη συντονίστρια του REN-REN και στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίνα Γραμματικοπούλου, στις αιτήσεις αδειοδότησης που δέχεται η περιφέρεια, αυξανόμενη τάση εντοπίζεται σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, λιγότερη είναι η ζήτηση για υδροηλεκτρικά (καθώς κάποιες περιοχές έχουν ήδη «κλείσει») και ξεκινούν δυναμικά και τα αιολικά. Σημαντική, είναι, εξάλλου, η προοπτική και για τα γεωθερμικά πεδία.



πηγη:energypress