20/3/12

Πυρηνικη ενεργεια και Αραβικη ανοιξη στο 14ο Διεθνες Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ στη Λιουμπλιανα

Με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια και την Αραβική Άνοιξη διοργανώνεται στη Λιουμπλιάνα το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου.

Πέντε ντοκιμαντέρ θα διαγωνιστούν για το βραβείο καλύτερης ταινίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απονέμεται από τη Σλοβενική Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα είναι το ντοκιμαντέρ «Barzak» του Λιθουανού Μάντας Κβενταραβίτσιους, με θέμα τον πόλεμο στην Τσετσενία, η ταινία «Fukushima: No Man's Zone» του Ιάπωνα Toshi Fujiwara, το ντοκιμαντέρ «Mafrouza», του Emmanuelle Demoris τις φτωχογειτονιές της Αλεξάνδρειας, η ταινία «Special Flight» για τη βίαιη απέλαση παράνομων μεταναστών του Ελβετού Φέρναντ Μέλγκαρ και το αιγυπτιακό ντοκιμαντέρ «Tahir 2011: The Good, the Bad, and the Politician" τριών νέων σκηνοθετών.
Στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ μετέχουν ο Σλοβένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Φίλιπ Ρόμπαρ Ντόριν, ο κριτικός κινηματογράφου Ίγκορ Χαρμπ και ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Μαλαισία Yohendra Nadarajan.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει και θα κλείσει με σλοβενικές ταινίες, το ντοκιμαντέρ "Man, Bloodbrother of Death" της Μάγια Βάις που γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και την ταινία «Ποιος είναι ο Τόμαζ Λάβριτς" του Ντούσαν Μοράβατς, ένα πορτρέτου του μυθικού Σλοβένου καρτουνίστα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στη Σλοβενική Ταινιοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών Τσανκαρίεβ Ντομ και στο σινεμά Κινοτβόρ θα προβληθούν ντοκιμαντέρ για θρύλους της ροκ μουσικής (rockumentaries) για τον Ντέιβιντ Μπάουι, τα συγκροτήματα The Rolling Stones και The Who, τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Τζόνι Κας και τον Ντέιβιντ Μπάουι.
Στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται ακόμη η ταινία "Τhis Is Not A Film» των Ιρανών σκηνοθετών Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμασμπ. Η ταινία αφηγείται μία μέρα της ζωής του Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό περιμένοντας απόφαση του εφετείου για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, την επιβολή εξάμηνης ποινής φυλάκισης και 20ετούς απαγόρευσης να γυρίζει ταινίες.

Οι επισκέπττες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν ψήφισμα για την απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη που του έχουν αφαιρεθεί όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα να δημιουργεί.





πηγη:(ΑΠΕ- ΜΠΕ)