20/3/12

WirtschaftsWoche:ρευμα απo τον «ελληνικο ηλιο» θα τροφοδοτειται η Ευρωπη απο το 2015

Στο πρόγραμμα «Ήλιος» αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό περιοδικό.


Μιλώντας στο περιοδικό «WirtschaftsWoche», ο υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό ρεύμα που θα παράγεται από το πρόγραμμα «Ήλιος», θα συμφέρει και τους Γερμανούς, αφού θα παράγεται σε σαφώς καλύτερη τιμή και έτσι θα αποδίδει περισσότερα για τους επενδυτές.


Τόνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να προωθήσουν την επέκταση του δικτύου μεταφοράς με κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα διευκρίνισε ότι υπάρχει συζήτηση και με άλλες χώρες, αλλά η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, υπολογίζεται ότι το 2015 θα πρέπει να χρησιμοποιείται το πρώτο ελληνικό ρεύμα στη κεντρική Ευρώπη.


Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το εάν αναμένει διαμαρτυρίες σχετικά με το γεγονός ότι το ελληνικό ρεύμα δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά θα διοχετεύεται στην κεντρική Ευρώπη, απάντησε πώς: «Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία. Και μάλιστα λαμβάνουμε κάτι για αυτό - θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις. Είναι μια καινοτόμα αφετηρία, ένα άγνωστο πεδίο. Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη».