4/3/12

Power Felt:μετατρεπει τη θερμοτητα του ανθρωπινου σωματος σε ηλεκτρικο ρευμα

Ερευνητές του Wake Forest University των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη συσκευή που μοιάζει με ύφασμα και μπορεί να μετατρέψει τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος σε ηλεκτρικό ρεύμα.


Η συσκευή Power Felt, που αναπτύχθηκε στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Μοριακών Υλικών του πανεπιστημίου Wake Forest, αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα ενσωματωμένους σε εύκαμπτες πλαστικές ίνες, οι οποίες έχουν την υφή υφάσματος.


Το ηλεκτρικό φορτίο δημιουργείται με εκμετάλλευση της διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα πχ στο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο.


«Χάνουμε πολύ ενέργεια υπό τη μορφή θερμότητας» λέει ο Κόρεϊ Χιούιτ, ερευνητής του πανεπιστημίου και σημειώνει πως «αν μπορούσαμε να συλλέξουμε και να εκμεταλλευτούμε τη χαμένη θερμότητα από την κίνηση ενός αυτοκινήτου θα μειώναμε την κατανάλωση καυσίμου και θα βελτιώναμε τη λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων».


Οι προοπτικές εκμετάλλευσης της συσκευής Power Felt είναι τεράστιες: από τη σύνδεση των καθισμάτων του αυτοκινήτου με την μπαταρία του έως την τοποθέτηση του ειδικού υφάσματος στην οροφή για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας (περίπου όπως τα φωτοβολταϊκά). 
«Φανταστείτε τη χρήση του “θερμοηλεκτρικού” υφάσματος σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών, σε ένα φακό ή σε ένα κινητό τηλέφωνο», λέει ο επικεφαλής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας Ντέιβιντ Κάρολ.


Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η θερμοηλεκτρική είναι ένας κλάδος που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στο υψηλό κόστος κατασκευής θερμοηλεκτρικών συσκευών οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούν το υλικό Βισμούθιο -Τελλούριο το οποίο έχει κόστος 1000 δολάρια το κιλό.


Το Power Felt είναι πολύ πιο προσιτό με την τιμή του να υπολογίζεται σε 1 δολάριο, ως κάλυμμα κινητού τηλεφώνου.


Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές επιχειρούν να αυξήσουν την απόδοση της συσκευής, καθώς οι 72 στρώσεις του υλικού παράγουν μόνο 140 νανοβάτ ενέργειας.


Συγκεκριμένα, εξετάζουν τη δυνατότητα τοποθέτησης μεγαλύτερου αριθμού νανοσωλήνων με μείωση του πάχους τους ώστε να παράξουν περισσότερη ενέργεια σε δεδομένη επιφάνεια.