10/3/12

Νεες τεχνολογιες φωτοβολταικων που θα απωθουν τη σκονη

Νέες τεχνολογίες που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των φωτοβολταϊκών καθώς θα απωθούν τη σκόνη βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημόνων του κλάδου. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας νέας, πιο αποτελεσματικής γενιάς πάνελ προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο ήλιος στις αχανείς ερήμους.

Το τελευταίο διάστημα στη Μέση ανατολή και τη Βόρειο Αφρική υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά συστήματα (Concentrated Solar Power-CSP). 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία στηρίζεται στη χρήση ηλιακών κατόπτρων για τη συγκέντρωση του φωτός σε ένα ντεπόζιτο με υγρό. Το υγρό θερμαίνεται, μετατρέπεται σε ατμό και θέτει σε λειτουργία μια γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας.

Αν αφήσουμε τη σκόνη να συσσωρευτεί για ένα μήνα, η αποδοτικότητα των ηλιακών πάνελ μειώνεται κατά 35%. 

Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην έρημο έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας σκόνης στην επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών. Η σκόνη που επικάθεται στα πάνελ μειώνει την αποδοτικότητά τους, οπότε απαιτείται τακτικό καθάρισμα με νερό. Για το καθάρισμά τους απαιτούνται έως και 40.000 λίτρα νερού ημερησίως.