7/3/12

Η πλεοναζουσα παραγωγικη ικανοτητα κρατα τις τιμες των ανεμογεννητριων χαμηλα

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι νέοι χαμηλού κόστους παράγοντες θα κρατήσουν τις τιμές ανεμογεννητριών χαμηλά, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance Wind Price Index (WTPI).
Συμβάσεις ανεμογεννητριών που υπεγράφησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και με παράδοση το 2013 υποχώρησαν στο  0,91 εκατ. ευρώ ανά MW, μείωση κατά 4% από το προηγούμενο εξάμηνο και την πενταετή υψηλή στο 1,21 εκατ. ευρώ ανά MW το 2009.
Οι τιμές μειώθηκαν αισθητά για παλιότερα μοντέλα ανεμογεννητριών σε 0,85εκατ. ευρώ/MW κατά μέσο όρο, μείωση κατά 10% από προηγούμενο εξάμηνο. Τα νεότερα μοντέλα των αιολικών τουρμπινών είναι πιο αποτελεσματικά και προσφέρουν βελτιωμένη παραγωγική ικανότητα, ωστόσο, η ανάλυση των συμβάσεων που καλύπτονται από το Δείκτη δείχνει ότι ακόμη και σε αυτά οι τιμές κατεβαίνουν.

Η Κίνα αυξάνει τον ανταγωνισμό

Μέρος της μείωσης των τιμών, οφείλεται στους κινέζους κατασκευαστές που ανταγωνίζονται έντονα για παραγγελίες ανεμογεννητριών, ακόμη και σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, Χιλή, Εκουαδόρ, το Πακιστάν, την Αιθιοπία και την Αυστραλία.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι των συμβάσεων και των ανεμογεννητριών κατασκευάζουν στοιχεία για μια γενικά αρνητική προοπτική των τιμών, πιο μετριοπαθή πρόβλεψη για επιπλέον μειώσεις των τιμών των ανεμογεννητριών το 2012 και το 2013 ενώ δεν αναμένουν ανάκαμψη των τιμών τουλάχιστον μέχρι το 2014.