22/11/11

Θεσσαλονίκη: Υποψηφιότητα για "Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα"

“Πλώρη” για την κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τίτλου, μέσα στο 2014, βάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την ανάδειξη της ως “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”. Πλέον, στόχος είναι να ανακηρυχτεί και “Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα”.

“Κατακτήσαμε για το 2014 τον θεσμό της νεολαίας και τώρα ευελπιστούμε ότι θα ανακηρυχτούμε και πράσινη πρωτεύουσα. Θα πρέπει, όμως, να δουλέψουμε πολύ για να το πετύχουμε”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε πως “είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη καταθέτει υποψηφιότητα για τον συγκεκριμένο τίτλο”.

Σημειώνεται πως ο τίτλος “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης” δεν απονέμεται μόνο σε πόλεις που έχουν πετύχει υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και σε πόλεις που παρουσιάζουν αξιόλογη δράση και φιλόδοξο προγραμματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο.

Για τη σύνταξη της αίτησης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα, με τη συνεργασία πολλών φορέων της πόλης. Μέσα από αυτή την έρευνα συγκεντρώθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μειονεκτήματα της πόλης, όπως είναι η ηχορύπανση και η πυκνή δόμηση, αλλά και για τα δυνατά σημεία όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, το περιαστικό πράσινο και οι αμέτρητες δυνατότητες αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Η πρώτη πόλη που τιμήθηκε ως “Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα” είναι η Στοκχόλμη για το 2010. Επίσης, υποψηφιότητα για το 2014 έχουν υποβάλλει 19 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Τορίνο, η Προύσα. Του χρόνου τον Απρίλιο θα καταρτιστεί ο κατάλογος των τελικών επιλογών των πόλεων, ενώ δύο μήνες αργότερα θα ανακοινωθεί ο νικητής σε ειδική τελετή.