21/11/11

Τι είναι ο ενεργειακός καταλύτης (e-cat)


Στη φωτογραφία οι δύο Ιταλοί επιστήμονες στο εργαστήριο κατά την παρουσίαση της εφεύρεσης 
Η ψυχρή σύντηξη, η διαδικασία δηλαδή στην οποία στηρίζεται επιστημονικά η μονάδα Hyperion, αποτελεί ένα «θερμό» πεδίο της φυσικής που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις . Πρόκειται για μια αντίδραση που συμβαίνει σε θερμοκρασίες δωματίου, κατά την οποία δύο μικρότεροι πυρήνες συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. 
Στη δεκαετία του ΄80 οι Pons και Fleishmann υποστήριξαν ότι είχαν επιτύχει μια αντίδραση ψυχρής σύντηξης, όμως το πείραμά τους δεν μπόρεσε να επαναληφθεί. Από τότε οποιαδήποτε άλλη θεωρία και υπόθεση περί της ψυχρής σύντηξης απορρίφθηκε δημιουργώντας έτσι ένα επιστημονικό ρεύμα επιφυλακτικότητας πάνω στο θέμα. Παρόλο αυτό τον σκεπτικισμό μια μικρή μερίδα επιστημόνων συνέχισε να ερευνά το θέμα. 

Τα τελευταία ανατρεπτικά νέα ήρθαν από την Ιταλία και είναι αυτά που αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία της μονάδας Hyperion. Δυο επιστήμονες, ο μηχανικός Andrea Rossi και ο καθηγητής Sergio Focardi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, επέδειξαν δημόσια στις 14 Ιανουαρίου του εφετινού χρόνου, μια συσκευή ψυχρής σύντηξης ικανή να παράγει 12.400 Wh θερμικής ενέργειας εισάγοντας μόλις 400 W ενέργειας. Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν δηλαδή ένα νέο τρόπο παραγωγής πράσινης ενέργειας με κοινά υλικά (Νικέλιο και Υδρογόνο παρουσία καταλύτη), με μικρό κόστος και χωρίς εκπομπή ρύπων ή ραδιενεργών αποβλήτων. 

Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν ήδη από ανεξάρτητες μετρήσεις τρίτων και τυγχάνουν θετικής κριτικής από φυσικούς πρώτου μεγέθους, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Uppsala Sven Kullander, πρόεδρος της National Academy of Sciences Energy Committee, ο Hanno Essén, καθηγητής της Swedish Royal Institute of Technology, ο Dr Edmud Storms κ.α. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του μηχανικού Rossi και του φυσικού Focardi δημιουργεί την ανάγκη να ξαναγραφτούν κάποια κεφάλαια της φυσικής. 
Μία συσκευή σύντηξης δύο μόνο στοιχείων της φύσης, του Νικελίου και του Υδρογόνου φέρνουν σύμφωνα με τους 2 Ιταλούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Φοκάρντο και Ρόσσι τη λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. 
Η συσκευή μπορεί να έχει από οικιακή μέχρι βιομηχανική χρήση, και κοστίζει ελάχιστα. Η εμπορευματοποίηση της εφεύρεσης γίνεται σε όλο τον κόσμο από την Ελληνική εταιρεία δευκαλίον. Οι επενδυτές είναι Έλληνες του Καναδά, και ο εκπρόσωπός τους Αλέξανδρος Ξανθούλης εξηγεί πως λειτουργεί η συσκευή.
Παραγωγή χαμηλού κόστους 

Τα δεδομένα όσον αφορά το κόστος της παραγόμενης από τη συσκευή ενέργειας είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης κ. Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ερευνητική δουλειά ενώ συμμετέχει και στην εταιρεία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή από την συσκευή θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φτηνότερη κατά 90%, ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κ.λ.π. Το ετήσιο κόστος για Υδρογόνο και Νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 Κιλοβάτ είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 3.000 – 3.500 ευρώ, ενώ περίπου 500 – 900 ευρώ είναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η εταιρεία θα επιδιώξει (θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ) να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνεπώς να απολαμβάνει αυξημένη τιμή απορρόφησης του ρεύματος. 

Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτήρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία. 

Ακούμε τον εφευρέτη του καταλύτη, καθηγητή Ρόσι.
Όπως τονίζει ο Αλεξανδρος Ξανθούλης, εν μέσω οικονομικής ύφεσης της Ελλάδα, η εμπορευματοποίηση του καταλύτη, είναι μια σημαντική ελπίδα για τη χώρα μας. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει 3 εργοστάσια στην Ξάνθη και ήδη οι παραγγελίες από όλο τον κόσμο έχουν κλείσει την παραγωγή για τα πρώτα 5 χρόνια.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα του στέλνει και ο στενός συνάδελφος του εφευρέτη, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Χρήστος Στρεμμένος
Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2012.
Ο εφευρέτης του ενεργειακού καταλύτη (e-cat) - όπως ονομάστηκε η διάταξη αυτή - Αντρέα Ρόσσι, στο εργαστήριό του πίσω από το πειραματικό μοντέλο

Σε γενικές γραμμές, οι δύο Ιταλοί ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν μια τεχνολογία ψυχρής σύντηξης, αποφεύγουν όμως να την ονομάζουν έτσι και προτιμούν όρους όπως ο «ενεργειακός καταλύτης». Τον Ιανουάριο παρουσίασαν δημοσίως τον αντιδραστήρα νικελίου-υδρογόνου, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος και μπορεί να παράγει 15.000 watt με μόλις 400 watt. Ο καθηγητής Φοκάρντι εξηγεί:
«Στα πειράματα, καταλήξαμε να έχουμε χαλκό και πιστεύουμε ότι η παρουσία του είναι το αποτέλεσμα σύντηξης του νικελίου με το υδρογόνο, τα οποία είναι και τα αρχικά χημικά στοιχεία που εισάγαμε. Στην πορεία απελευθερώνεται ενέργεια, 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε αρχικά».


Πλέον, οι Ιταλοί επιστήμονες έχουν διακόψει τις δημόσιες παρουσιάσεις της τεχνολογίας τους και περιμένουν την ολοκλήρωση του σταθμού στην Ελλάδα για τη συνέχεια. Την λειτουργία της μονάδας αναμένουν και αρκετοί αναλυτές του ενεργειακού κλάδου ώστε να πειστούν για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω τεχνολογίας.


Οφέλη για την ελληνική οικονομία 

Πέραν της αυτονόητης σημασίας που έχει η δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Ξάνθη και συνολικά η επενδυτική αυτή προσπάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα «ψάχνει με το φανάρι» νέες παραγωγικές δραστηριότητες, το όλο εγχείρημα, εάν βέβαια υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. 

Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συσκευές αυτές θα συντελέσει στην εξοικονόμηση πόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που φαίνεται να επελαύνει μια νέα ενεργειακή κρίση και όταν η χώρα υφίσταται αφαίμαξη πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγή καυσίμων. 

Επιπλέον, μπορούν να αναπτυχθούν ευρύτερες αναπτυξιακές και οικονομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη οικονομία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις βιοτεχνίες, που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τους. 

Η συναλλαγματική ωφέλεια της χώρας θα είναι επίσης μεγάλη, καθώς η αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσης από ελληνική εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει υπεραξίες. Κάποιοι εκτιμούν ότι και μόνη η έκταση που αναμένεται να πάρει το θέμα είναι ικανή να αλλάξει επί το θετικότερο το γενικό κλίμα και τις εντυπώσεις για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. 

Δεν πρέπει να παραλείπεται τέλος η δυνατότητα αξιοποίησης των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων νικελίου της χώρας. 

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκτιμήσεις όσων τουλάχιστον εμφανίζονται ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος κάνουν λόγο για τεράστιες οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που μπορούν να προκληθούν, σε βάθος χρόνου, μετά από την διάθεση στην αγορά τέτοιων ενεργειακών συσκευών πράσινης ενέργειας χαμηλού κόστους που δεν προκαλούν καμία εκπομπή αερίων ή ακτινοβολιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η σταδιακή αντικατάσταση των κλασικών ενεργειακών συστημάτων που στηρίζονται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια από μια νέα γενιά ενεργειακών προϊόντων αυτής της τεχνολογίας, παράλληλα με την ανάπτυξη των συμβατικών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία), δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανατροπής των υφιστάμενων ισορροπιών στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.